ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα επίπεδα ναύλων σε επίπεδα πριν από την πανδημία

21:23 - 29 Οκτ 2022 | Ναυτιλία
Τα επίπεδα ναύλων σε επίπεδα πριν από την πανδημία
Η παραδοσιακή περίοδος αιχμής δεν επιβεβαιώθηκε φέτος και οι τιμές των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκαν απότομα από τα υψηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και τις αρχές του 2022.

Ουσιαστικά υπήρξε μια μετατόπιση της περιόδου αιχμής στο 2ο τρίμηνο, καθώς οι αποστολείς και οι έμποροι λιανικής παρήγγειλαν αρκετούς μήνες νωρίτερα από το κανονικό για να αποφύγουν τις καθυστερήσεις και τη συμφόρηση που παρατηρήθηκε στο τελευταίο μισό του 2021.

Ενώ η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει υψηλός, αναμένεται ότι η πτώση των ναύλων στην αγορά spot θα μετριάσει τελικά τον πληθωρισμό. Μένει να δούμε αν τα επίπεδα ναύλων θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδα πριν από την πανδημία ή θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα.

Η HSBC Global Research σημείωσε επιβράδυνση στη μείωση των τιμών spot εμπορευματοκιβωτίων τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τον δείκτη αναφοράς Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) να υποχωρεί 2% από εβδομάδα σε εβδομάδα στις 21 Οκτωβρίου. Αυτό συγκρίνεται με εβδομαδιαίες μειώσεις σχεδόν 10% τον Σεπτέμβριο και τις αρχές Οκτωβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.