ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: 3 δισ. για έργα καθαρής τεχνολογίας

08:50 - 09 Νοε 2022 | Ναυτιλία
Κομισιόν: 3 δισ. για έργα καθαρής τεχνολογίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε την τρίτη πρόσκληση για έργα μεγάλης κλίμακας καθαρών τεχνολογιών με προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης βιομηχανικών λύσεων για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Η πρόσκληση άνοιξε στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επίδειξη και την εμπορευματοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Με αυτήν την πρόσκληση, η Eευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στις προτεραιότητες του σχεδίου REPowerEU και στοχεύει να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη για τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η πρόσκληση θα χρηματοδοτήσει έργα που καλύπτουν τα ακόλουθα θέματα:

  • Γενική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές  (προϋπολογισμός: 1 δισεκατομμύριο ευρώ) με την επιδίωξη καινοτόμων έργων στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας, των ενεργοβόρων βιομηχανιών, της αποθήκευσης ενέργειας ή της δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και προϊόντων που υποκαθιστούν προϊόντα υψηλής έντασης άνθρακα (ιδίως καύσιμα κίνησης χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, μεταξύ άλλων για τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές).
  • Καινοτόμος εξηλεκτρισμός στη βιομηχανία και υδρογόνο  (προϋπολογισμός: 1 δισεκατομμύριο ευρώ)με την επιδίωξη καινοτόμων έργων στον τομέα των μεθόδων εξηλεκτρισμού για την αντικατάσταση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία, καθώς και στον τομέα της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου ή της χρήσης υδρογόνου στη βιομηχανία.
  • Κατασκευές καθαρής τεχνολογίας  (προϋπολογισμός: 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ) με την επιδίωξη καινοτόμων έργων για την κατασκευή κατασκευαστικών στοιχείων, καθώς και τελικού εξοπλισμού για ηλεκτρολυτικές κυψέλες και κυψέλες καυσίμου, ανανεώσιμη ενέργεια, αποθήκευση ενέργειας και αντλίες θερμότητας.
  • Πιλοτικά έργα μεσαίου μεγέθους  (προϋπολογισμός: 0,3 δισεκατομμύρια ευρώ) που αναζητούν εξαιρετικά καινοτόμα έργα σε πρωτοποριακές τεχνολογίες στη βαθιά απαλλαγή από τον άνθρακα σε όλους τους επιλέξιμους τομείς του ταμείου. 

Όπως εξηγήθηκε, τα έργα θα αξιολογηθούν ανάλογα με το επίπεδο καινοτομίας τους, τη δυνατότητα αποφυγής εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τη λειτουργική, οικονομική και τεχνική ωριμότητα, την κλιμάκωση των δυνατοτήτων και την αποδοτικότητα κόστους.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για έργα που βρίσκονται στα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία έως τις 16 Μαρτίου 2023.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.