ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χρήση βιοκαυσίμων στη ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να γίνει κανόνας

09:05 - 14 Νοε 2022 | Ναυτιλία
Η χρήση βιοκαυσίμων στη ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να γίνει κανόνας
Η χρήση μειγμάτων βιοκαυσίμων στη ναυτιλιακή βιομηχανία θα μπορούσε να γίνει ο κανόνας τα επόμενα χρόνια, καθώς θεωρείται μία λογική μεταβατική εναλλακτική λύση. Tα υγρά βιοκαύσιμα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε καύσιμα καθώς προχωρά η ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση πετρελαίου αρχίζει να υφίσταται πίεση.

Σύμφωνα με ανάλυση από το ναυλομεσιτικό οίκο Gibson, όσον αφορά τους πιθανούς τομείς ανάπτυξης, οι πιο υποσχόμενοι τομείς από άποψη ζήτησης είναι πιθανό να είναι οι τομείς της ναυτιλίας και της αεροπορίας, δεδομένων των ειδικών απαιτήσεων καυσίμων αυτών των τομέων όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και την πρακτικότητα. 

Αντίθετα, η ζήτηση οδικών καυσίμων πιθανότατα θα αντικατασταθεί από τα ηλεκτρικά οχήματα (EV). 

Στην Παγκόσμια Έκθεση Ενέργειας, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η ζήτηση υγρών βιοκαυσίμων θα αυξηθεί από 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021 σε 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2030 και 5,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2050 σύμφωνα με το Σενάριο Δηλωμένων Πολιτικών του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση από το Gibson, η αύξηση της ζήτησης βιοκαυσίμων για τους τομείς της ναυτιλίας και της αεροπορίας είναι πιθανό να είναι πολύ ισχυρότερη, καθώς υπάρχουν σαφείς τεχνικές συνέργειες για την προσθήκη μιγμάτων βιοκαυσίμων σε παραδοσιακά καύσιμα πλοίων και αεροσκαφών για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους προφίλ χωρίς να γίνονται ουσιαστικές τροποποιήσεις στους κινητήρες. 

Έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες δοκιμές και βρίσκονται σε εξέλιξη για την εύρεση του βέλτιστου μείγματος βιοκαυσίμων με προκαταρκτικά στοιχεία που υποδεικνύουν μείωση του CO2 εώς και 25% ανάλογα με το μείγμα. Ωστόσο, οι τρέχουσες υψηλές τιμές βιοκαυσίμων και η περιορισμένη προσφορά θα μπορούσαν να περιορίσουν την έκταση της απορρόφησής τους πέρα ​​από τους μεγαλύτερους παίκτες.

Όσον αφορά το πόση ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τα βιοκαύσιμα, αυτό υπόκειται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών, των επιδοτήσεων τιμολόγησης και των επιπέδων παραγωγής πρώτης ύλης, δεδομένων των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή και το αυξημένο κόστος εισροών, όπως χημικά και λιπάσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με την ποσότητα της ζήτησης πετρελαίου που εκτοπίζεται από τα ηλεκτρικά οχήματα, η μείωση της ζήτησης που προκαλείται από τα βιοκαύσιμα είναι πιθανό να είναι σχετικά μικρή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.