ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεργασία Γαλλίας- Ινδίας στον Ινδικό για τον περιορισμό της Κίνας

11:43 - 14 Νοε 2022 | Ναυτιλία
Συνεργασία Γαλλίας- Ινδίας στον Ινδικό για τον περιορισμό της Κίνας
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως οι κοινές ασκήσεις και η ευρύτερη ναυτική συνεργασία στον Ινδικό Ωκεανό μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας έχει ενισχυθεί, λόγω της παρουσίας και των βλέψεων της Κίνας στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία και η Γαλλία πραγματοποίησαν κοινή έρευνα και χαρτογράφηση του νοτιοδυτικού Ινδικού Ωκεανού, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα δείγμα αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο δυνάμεων στις θαλάσσιες υποθέσεις.  Ένα περιπολικό αεροσκάφος Boeing P-8 του Ινδικού Ναυτικού έφτασε στη Ρεϋνιόν - ένα γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό - στις 8 Νοεμβρίου. Θα συνεργαζόταν με ένα θαλάσσιο αεροσκάφος Falcon 50 του Γαλλικού Ναυτικού για την επιτήρηση πάνω από τα ύδατα του Καναλιού της Μοζαμβίκης, του Μαυρικίου και του Ρεουνιόν.

Φέτος σημειώθηκε αύξηση των κοινών ασκήσεων μεταξύ του γαλλικού και του ινδικού ναυτικού, με την πρώτη αποστολή να ξεκινά τον Μάρτιο του 2022.

Που αποσκοπούν οι κοινές ασκήσεις

Σύμφωνα με το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, οι κοινές ασκήσεις επιτήρησης δεν περιορίζονται μόνο στη χαρτογράφηση του βυθού. Οι στρατηγικοί σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί για την καταπολέμηση της πειρατείας, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου όπλων και της παρουσίας «εξωγενών δυνάμεων» στα ανατολικά παράλια της Αφρικής ως μέρος της συνεργασίας τους για τη θαλάσσια ασφάλεια.

«Αυτή η ανάπτυξη θα ενισχύσει περαιτέρω την επίγνωση του θαλάσσιου τομέα και την ασφάλεια στην περιοχή του Νότιου Ινδικού Ωκεανού (IOR)», δήλωσε το Ινδικό Ναυτικό. Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ναυτικής στρατηγικής της Ινδίας στο πρόσφατο παρελθόν ήταν η εδραίωση στρατηγικών συνεργασιών στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Ενώ η Ινδία είναι μέλος του Τετραμερούς Διαλόγου για την Ασφάλεια (QUAD) που αποτελείται από την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, η ναυτική της συνεργασία με τη Γαλλία είναι σαφώς έντονη.

Η κινεζική παρουσία στον Ινδικό Ωκεανό

Η Γαλλία που έχει τη μεγαλύτερη εδαφική παρουσία στην περιοχή - έχει παρόμοιες επιφυλάξεις σχετικά με την άνοδο της κινεζικής επιρροής. Η Ινδία έχει τεταμένη σχέση με την Κίνα, εν μέρει χάρη στις μακροχρόνιες συνοριακές διαμάχες και την κινεζική ναυτική δραστηριότητα δίπλα στις θάλασσες της Ινδίας.

Η Διοίκηση Στρατηγικών Δυνάμεων της Ινδίας αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να αναστείλει μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου λόγω της παρουσίας κινεζικού σκάφους παρακολούθησης πυραύλων στον Ινδικό Ωκεανό.

Νωρίτερα, η Ινδία είχε εκδώσει NOTAM (Ειδοποίηση προς Αεροπόρους) με διευρυμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάλης για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στις 10-11 Νοεμβρίου. Αυτό ακυρώθηκε στις 7 Νοεμβρίου και μετατέθηκε στις 23-24 Νοεμβρίου. Το Ινδικό Ναυτικό είπε ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις ενός κινεζικού ερευνητικού σκάφους για να διασφαλίσει ότι δεν παρακολουθεί τις εκτοξεύσεις πυραύλων του.

Το κινεζικό Yuan Wang-6, ένα προηγμένο πλοίο παρακολούθησης πυραύλων και δορυφόρων, λέγεται ότι βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό. Στις αρχές αυτού του μήνα, εντοπίστηκε να πλέει στα ανοικτά των ακτών του Μπαλί. Τον Αύγουστο, ένα άλλο κινεζικό δορυφορικό σκάφος παρακολούθησης, το Yuan Wang 5, έδεσε στο λιμάνι Hambantota της Σρι Λάνκα. Η Κίνα αύξησε το ενδιαφέρον της για τον Ινδικό Ωκεανό λόγω των στρατηγικών θαλάσσιων εμπορικών οδών της, οι οποίες είναι κομβικές, για τον εφοδιασμό της κινεζικής αγοράς με πετρέλαιο και την παράδοση κινεζικών προϊόντων στη Δύση.

Κινεζικές κρατικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε θαλάσσιους λιμένες που εκτείνονται σε όλο το πλάτος του Ινδικού Ωκεανού, όπως στην Κένυα, το Τζιμπουτί, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Μιανμάρ (προγραμματισμένο).

Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 14 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.