ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιες συμμαχίες για τη δημιουργία πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων

20:47 - 14 Νοε 2022 | Ναυτιλία
Παγκόσμιες συμμαχίες για τη δημιουργία πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο στηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων που θα βοηθήσουν τον κλάδο της ναυτιλίας να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο του 1,5 βαθμού αυτή τη δεκαετία.

Οι πράσινοι θαλάσσιοι διάδρομοι είναι συγκεκριμένες θαλάσσιες διαδρομές που απαλλάσσονται από τον άνθρακα από άκρη σε άκρη, συμπεριλαμβανομένων τόσο των χερσαίων υποδομών όσο και των θαλάσσιων μεταφορών.

Η δημιουργία τέτοιων διαδρομών περιλαμβάνει τη χρήση καυσίμων μηδενικών εκπομπών, τη δημιουργία υποδομής ανεφοδιασμού ή επαναφόρτισης στα λιμάνια και την ανάπτυξη τεχνολογίας πλοίων με δυνατότητα μηδενικών εκπομπών για να επιδεικνύουν καθαρότερη, πιο φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία σε μια δεδομένη διαδρομή. 

Πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε μια σημαντική δέσμευση μαζί με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και την Ολλανδία να αναπτύξουν πράσινες θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ των χωρών στη φετινή διάσκεψη COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια ειδική Ομάδα δράσης Green Shipping Corridor που θα επικεντρώνεται στη συγκέντρωση εμπειρογνωμόνων στον τομέα για τη μετάβαση στο πράσινο μέλλον

Η τελευταία συμφωνία ακολουθεί την επιτυχία της Διακήρυξης Clydebank υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο COP26, την παγκόσμια πρωτοβουλία για την παροχή ενός πλαισίου για τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία δρομολογίων μεταφοράς μηδενικών εκπομπών μεταξύ των λιμανιών.  

Οι πράσινοι ναυτιλιακόι διάδρομοι αναδεικνύονται ως ο κεντρικός κρίκος που αναμένεται να διευκολύνει τη μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε εναλλακτικά καύσιμα και την πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα. Υπάρχουν ήδη αρκετοί πράσινοι διάδρομοι που συνδέουν λιμάνια εντός της Ευρώπης, εκείνους που συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία και την Αμερική ή την Αυστραλία με την Ασία. Συνολικά  24 παγκόσμιες κυβερνήσεις  έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής μια δήλωση για τη δημιουργία «πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων» μεταξύ δύο ή περισσότερων λιμανιών. Ο συλλογικός στόχος είναι να υποστηριχθεί η δημιουργία τουλάχιστον 6 πράσινων διαδρόμων μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας και πολλών περισσότερων μετά το 2030.

Η κυβέρνηση του Καναδά έχει δεσμευτεί να αναλάβει συγκεκριμένη δράση για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει ότι οι Καναδοί έχουν ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα ναυτιλίας. Κατά τη διάρκεια της COP 27, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός Καναδικού Πλαισίου Πράσινων Ναυτιλιακών Διαδρόμων και ότι ο Καναδάς θα συμμετάσχει στην Αποστολή Ναυτιλίας Μηδενικών Εκπομπών κατά τη διάρκεια της διάσκεψης COP27.

Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για πράσινους ναυτιλιακούς διαδρόμους, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης την κοινή τους εργασία για τη διευκόλυνση της δημιουργίας ενός Δικτύου Πράσινων Ναυτιλιακών Διαδρόμων στις Μεγάλες Λίμνες – Σύστημα Seaway St. Lawrence. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν για να διευκολύνουν τη δημιουργία πράσινων διαδρόμων σε όλη την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των εκπομπών έως το 2030 και η επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 στον θαλάσσιο τομέα είναι μια διαδικασία που απαιτεί ποικίλες λύσεις, τεχνολογίες ή προσεγγίσεις ανάλογα με τον τύπο του πλοίου και τις θαλάσσιες διαδρομές που καλύπτει. Οι τελευταίες δράσεις για την ανάπτυξη της δημιουργίας πράσινων διαδρόμων επιβεβαιώνουν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κυβερνήσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων έως το 2050.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.