ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινδία: Επεκτείνει τα κίνητρα για εμπορικές συναλλαγές σε ρουπία

14:37 - 17 Νοε 2022 | Ναυτιλία
Ινδία: Επεκτείνει τα κίνητρα για εμπορικές συναλλαγές σε ρουπία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ινδίας έχουν αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του εμπορίου και τους σχετικούς τραπεζικούς κανονισμούς ώστε να δώσουν κίνητρα για εξαγωγές σε ρουπίες, αντί για παραδοσιακές πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ.

Η κίνηση βασίζεται σε μια ειδοποίηση που εκδόθηκε από την τραπεζική ρυθμιστική αρχή της χώρας Reserve Bank of India τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

«Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει κάνει κατάλληλες τροποποιήσεις στην πολιτική εξωτερικού εμπορίου και στο εγχειρίδιο διαδικασιών για να επιτρέψει το διεθνές εμπόριο σε ρουπίες Ινδίας (INR), π.χ. τιμολόγηση, πληρωμή και διακανονισμό εξαγωγών/εισαγωγών σε ρουπίες Ινδίας», σύμφωνα με επίσημη δήλωση που εκδόθηκε από το ινδικό Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Το υπουργείο δήλωσε: «Δεδομένης της αύξησης του ενδιαφέροντος για τη διεθνοποίηση της Ινδικής Ρουπίας, οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις λαμβάνονται για να διευκολύνουν τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές σε ρουπίες Ινδίας».

Αν και αυτός ο εναλλακτικός μηχανισμός προοριζόταν σε μεγάλο βαθμό να ξεπεράσει τα σημεία συμφόρησης πληρωμών για το εμπόριο με τη Ρωσία στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, το Νέο Δελχί εξετάζει μια ευρύτερη εμβέλεια της ρουπίας. Με τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα να παραμένουν αποκομμένα από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας έγινε σοβαρή πρόκληση.

«Η κυβέρνηση επιτρέπει τώρα τον διακανονισμό του διεθνούς εμπορίου σε ρουπίες για προγράμματα προώθησης των εξαγωγών», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας Piyush Goyal. «Οι εξαγωγείς μπορούν τώρα να επωφεληθούν από τα οφέλη για τις εμπορικές συναλλαγές στο νόμισμά μας». Ομάδες φορτωτών πιέζουν την κυβέρνηση για κίνητρα προκειμένου να ενθαρρύνουν τον μηχανισμό διαπραγμάτευσης της ρουπίας και οι ενημερωμένες διατάξεις έρχονται ως απάντηση σε αυτό το αίτημα.

Για το σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία Ινδικών Οργανισμών Εξαγωγών (FIEO), σε προηγούμενη έκκληση, κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της «διευκόλυνσης ανά χρηματοδότησης εξαγωγών» για συναλλαγές που διακανονίζονται σε τοπικό νόμισμα. «Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι εξαιρετικά επωφελές για τους μικρούς εξαγωγείς μας, καθώς τα επιτόκια σε πολλές ανταγωνιστικές χώρες είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι στην Ινδία και το διπλό κακό είναι η απώλεια λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς η ινδική ρουπία παραμένει ένα από τα σχετικά ισχυρά νομίσματα παγκοσμίως», δήλωσε η FIEO.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.