ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Πακιστάν είναι έτοιμο να πουλήσει εργοστάσια LNG στο Κατάρ

12:10 - 12 Ιαν 2023 | Ναυτιλία
Το Πακιστάν είναι έτοιμο να πουλήσει εργοστάσια LNG στο Κατάρ
Η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε να πουλήσει δύο εργοστάσια με καύση LNG στο Κατάρ σε απευθείας συμφωνία 1,5 δις δολαρίων για να αποφύγει μια επικείμενη κρατική χρεοκοπία, σύμφωνα με αναφορές πακιστανικών μέσων ενημέρωσης.

Η πακιστανική καθημερινή εφημερίδα The Express Tribune γράφει ότι «η κυβέρνηση διέγραψε αθόρυβα δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι πριν από τέσσερα χρόνια είχαν μπει σε ενεργό κατάλογο για ιδιωτικοποίηση για να συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο την πώληση αυτών των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο Κατάρ» .

Οι δύο σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση LNG ισχύος 2.460 MW θα παραδοθούν σε μια νέα υπουργική επιτροπή που συνέστησε η κυβέρνηση με στόχο να πουλήσει τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε ταχεία βάση. 

Σύμφωνα με πηγές της The Express Tribune, στις 5 Ιανουαρίου υλοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επιτροπής Ιδιωτικοποιήσεων (PCB) για να αφαιρεθούν τα εργοστάσια από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το συμβούλιο πρότεινε τη διαγραφή των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από τον κατάλογο ιδιωτικοποιήσεων στην Υπουργική Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων (CCOP).

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει και τους δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στον ενεργό κατάλογο ιδιωτικοποιήσεων σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ή να συγκεντρώσει 103 δισεκατομμύρια Rs σε νέο χρέος για να αποσύρει τα κρατικά ίδια κεφάλαια.

Αυτές οι μονάδες είχαν δημιουργηθεί με κρατική χρηματοδότηση κατά την τελευταία κυβέρνηση και ανήκουν στην National Power Park Management Company (Private) Limited (NPPMCL). Τον Σεπτέμβριο του 2022, το PCB αποφάσισε να δεσμεύσει εκ νέου την Credit Suisse της Σιγκαπούρης για να καθορίσει την τιμή των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση LNG πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που το Κατάρ ήθελε να αγοράσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το Πακιστάν είχε προσλάβει την Credit Suisse τον Απρίλιο του 2019 για να πουλήσει τα εργοστάσια, αλλά η σύμβαση έληξε τον Οκτώβριο του 2020 και παρατάθηκε για περίοδο ενάμιση έτους. Η σύμβαση, ωστόσο, έληξε ξανά στις 29 Απριλίου 2022. Όπως αναφέρθηκε, το Πακιστάν αντιμετωπίζει επικείμενη απειλή κρατικής χρεοκοπίας λόγω καθυστέρησης στην αναβίωση του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). 

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, το Κατάρ διαβεβαίωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ότι θα πραγματοποιήσει μια επένδυση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς και των δύο εργοστασίων, με στόχο τη γεφύρωση ενός χρηματοδοτικού κενού που εντοπίστηκε από το προσωπικό του ΔΝΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.