ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Εγκρίνει πρόγραμμα €1,1 δισ. για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα

20:59 - 13 Ιαν 2023 | Ναυτιλία
ΕΕ: Εγκρίνει πρόγραμμα €1,1 δισ. για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για ένα πρόγραμμα 1,1 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στη Δανία.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας ανοιχτού διαγωνισμού σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε βιομηχανικό τομέα, για να πραγματοποιηθεί φέτος. Το μέγιστο ποσό θα ισούται με 54,9 εκατ. ευρώ ετησίως, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο μιας 20ετούς σύμβασης, ο δικαιούχος θα δεσμεύει και θα αποθηκεύει τουλάχιστον 0,4 εκατομμύρια τόνους CO 2 ετησίως  από το 2026. Η ενίσχυση θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ του εκτιμώμενου συνολικού κόστους δέσμευσης και αποθήκευσης ενός τόνου CO 2  κατά τη διάρκεια της ζωής της σύμβασης και της απόδοσης που αναμένεται από τον δικαιούχο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Δανία δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι η ενίσχυση θα επιφέρει συνολικές μειώσεις CO 2  και ότι δεν θα μετατοπίσει απλώς τις εκπομπές από τον έναν τομέα στον άλλο.

Το μέτρο αναμένεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τεχνολογία CCS, να μειώσει το κόστος για μελλοντική εφαρμογή των τεχνολογιών CCS και να διευκολύνει την ανάπτυξη μιας εμπορικής αγοράς CCS στη Δανία.

Αναμένεται να επιτρέψει τη δέσμευση και αποθήκευση τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων τόνων CO 2  κατά τη συνολική περίοδο 20 ετών, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Δανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70 τοις εκατό έως το 2030 σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990, καθώς και να βοηθήσει τη Δανία και την ΕΕ να επιτύχουν τον στόχο τους για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

«Αυτό το σχέδιο ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στη Δανία να δεσμεύσει και να αποθηκεύσει σημαντική ποσότητα CO2, εμποδίζοντας την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα», δήλωσε η Margrethe Vestager , Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

«Θα βοηθήσει τη Δανία να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της για κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού περιορίζονται στο ελάχιστο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα είναι απαραίτητο και κατάλληλο για τη στήριξη της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης CO 2  στη Δανία.

Το σχέδιο θα υποβληθεί σε εκ των υστέρων αξιολόγηση, η οποία θα επαληθεύει, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα της ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών. Ο Οργανισμός Ενέργειας της Δανίας  χορήγησε την πρώτη άδεια για ένα έργο αποθήκευσης CO2 στη Δανία στα τέλη του 2022, που ανατέθηκε στο Πρόγραμμα Πιλοτικής Έγχυσης Greensand.

Η άδεια επιτρέπει την έγχυση έως και 15.000 τόνων CO2 στην πιλοτική φάση του έργου, στο πρώην κοίτασμα πετρελαίου Nini West, και ισχύει για περίοδο τεσσάρων μηνών, η οποία λήγει την 1η Απριλίου 2023.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.