ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλά επίπεδα οι εξαγωγές δημητριακών από Ουκρανία

20:56 - 03 Φεβ 2023 | Ναυτιλία
Σε χαμηλά επίπεδα οι εξαγωγές δημητριακών από Ουκρανία
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Grain Initiative, 18 πλοία εξήγαγαν 664.000 τόνους τροφίμων από τα λιμάνια της Μεγάλης Οδησσού την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ποσότητα που είναι κατά ένα τρίτο λιγότερη από τον όγκο των εξαγωγών της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας 60.000 τόνοι σιταριού στάλθηκαν στην Κένυα, 56.000 περισσότεροι στο Μπαγκλαντές και 60.000 τόνοι ουκρανικού πετρελαίου στάλθηκαν στην Ινδία.

«Ο ρυθμός εξόδου πλοίων από τα λιμάνια παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, 2,5 πλοία την ημέρα. Αυτός είναι ένας δείκτης που ήταν στην αρχή της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά, όταν οι όγκοι των εξαγωγών ήταν ασήμαντοι. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των πλοίων που περνούν από επιθεώρηση στον Βόσπορο και λαμβάνουν άδεια μετακίνησης για φόρτωση σε λιμάνια της Ουκρανίας, επίσης, δεν ξεπερνά τα 3 πλοία την ημέρα», τονίζει το υπουργείο.

Τονίζεται ότι στον Βόσπορο η ρωσική πλευρά στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο (JCC) συνεχίζει να εμποδίζει την υλοποίηση της πρωτοβουλίας και να αυξάνει τεχνητά την ουρά των πλοίων. Από τις 30 Ιανουαρίου, 117 πλοία αναμένεται να επιθεωρήσουν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας (92 βρίσκονται σε λιμάνια για φόρτωση, 25 είναι ήδη φορτωμένα με γεωργικά προϊόντα). Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν μόνο 20 έλεγχοι, με τουλάχιστον 84 να απαιτούνται, σημείωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η εγγραφή πλοίων για συμμετοχή στην πρωτοβουλία επιβραδύνεται επίσης: από περισσότερα από 80 δηλωμένα πλοία, οι Ρώσοι καταγράφουν κατά μέσο όρο μόνο 2-3 πλοία ημερησίως, χωρίς καμία εξήγηση.

Αυτοί οι παράγοντες επιβραδύνουν την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Grain Initiativ, καθώς: βλέπουμε μείωση των εξαγωγών κατά σχεδόν 30% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν λαμβάνει αγροτικά προϊόντα στον απαιτούμενο όγκο.

Πολλές χώρες το παραλαμβάνουν με τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις λόγω του χρόνου διακοπής λειτουργίας των πλοίων στον Βόσπορο. Αυτή τη στιγμή, 21 πλοία υπόκεινται σε επεξεργασία στα λιμάνια της Μεγάλης Οδησσού φορτωμένα με σχεδόν 1.000.000 τόνους ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. 

Από την 1η Αυγούστου, 687 πλοία έχουν εγκαταλείψει τα λιμάνια της Μεγάλης Οδησσού, τα οποία εξήγαγαν 18,9 εκατομμύρια τόνους ουκρανικής τροφής στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Με τη σταθερή λειτουργία του διαδρόμου σιτηρών, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να ξεπεράσει τους 28 εκατομμύρια τόνους», αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.