ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηνωμένο Βασίλειο: Διαγωνισμός £77 εκατ. για κατασκευή πλοίου μηδενικών εκπομπών

16:11 - 06 Φεβ 2023 | Ναυτιλία
Ηνωμένο Βασίλειο: Διαγωνισμός £77 εκατ. για κατασκευή πλοίου μηδενικών εκπομπών
Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 77 εκατ. Λίρες (93 εκατ. Δολάρια) σε διαγωνισμό, προκειμένου να επενδύσει στην «πράσινη» τεχνολογία στη ναυτιλία.

Όπως είπε η κυβέρνηση, με αυτή τη χρηματοδότηση θα μεταφέρει την τεχνολογία από τα εργοστάσια στις θάλασσες διευκρινίζοντας στη συνέχεια, ποια θα είναι τα έργα που μπορούν να έχουν σοβαρή επίδραση στη σταδιακή μείωση εκπομπών άνθρακα.

Ο στόχος του διαγωνισμού

Τα επιτυχημένα projects πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα, προκειμένου να συνεργαστούν με λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και ναυτιλιακές, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα πλοίο μηδενικών εκπομπών, το αργότερο μέχρι το 2025.

Παραδείγματα τέτοιου είδους τεχνολογίας είναι τα πλοία ηλεκτρικής μπαταρίας, πλοία που κινούνται με καύσιμα χαμηλά σε εκπομπές άνθρακα, όπως το υδρογόνο ή η αμμωνία, αλλά και πλοία που κινούνται με αιολική ενέργεια.

Ο Γενικός Γραμματές Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ, ανέφερε ότι η επένδυση αυτή θα βοηθήσει αυτές τις «πράσινες» ιδέες να γίνουν πραγματικότητα και θα εξασφαλίσουν ότι οι θάλασσες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν στο άμεσο μέλλον «πράσινα» πλοία, κάθε είδους (μεταφοράς, κρουαζιερόπλοια κ.λ.π).

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός με την ονομασία ZEVI θα επιβλέπεται από το Innovate UK, το εθνικό πρακτορείο για την καινοτομία.

Η κυβέρνηση επίσης καλεί τα πανεπιστήμια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλουν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ερευνητικό κέντρο πράσινης ναυτιλίας (Clean Maritime Research Hub), με χρηματοδότηση 7,4 εκατ. Λιρών από το κράτος και επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το χώρο της έρευνας και της βιομηχανίας.

Το UK SHORE και τα οικονομικά οφέλη από τη στροφή στην «πράσινη» ναυτιλια

Το ZEVI όπως και το Clean Maritime Research Hub είναι κομμάτι του προγράμματος UK SHORE που ανακοινώθηκε το Μάρτιο του 2022 με χρηματοδότηση 206 εκατ. Λιρών.

To πρόγραμμα UK SHORE προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές των πλοίων και να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα βιώσιμο δρόμο στη ναυτιλία.

Όπως φαίνεται από μια νέα ανάλυση της T&E η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να εισπράτει τουλάχιστον 1,8 δις λίρες το χρόνο αν αρχίσει να φορολογεί τις εκπομπές καυσίμων στα πλοία

Το πλέον σοκαριστικό είναι ότι η δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στη ναυτιλία, είχε ως αποτέλεσμα την εκπομπή 22 εκατ. Τόνων άνθρακα το 2021, που είναι ίσο με το 1/3 των εκπομπών άνθρακα όλων των αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που αποδεικνύει και την αναγκαιότητα του προγράμματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:13 - 06 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.