• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σταϊκούρας: Προ των πυλών νέο πακέτο στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων

10:08 - 29 Μαρ 2020 | Οικονομία
Τη διεύρυνση των μέτρων προστασίας σε περισσότερους εργαζομένους και επιχειρήσεις προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο ή το αργότερο την Τρίτη και θα είναι πέραν της επικαιροποιημένης ευρύτερης λίστας με κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ), η οποία αναμένεται εντός Απριλίου.

Όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Σταϊκούρας, το πακέτο βοήθειας προς εργαζομένους και επιχειρήσεις θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ και θα προσφέρει εργαλεία παροχής ρευστότητας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε την έναρξη εφαρμογής της «επιστρεπτέας προκαταβολής» αξίας 1 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι επιχειρηματίες και εξήγησε ότι η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται μέσα από ειδική πλατφόρμα η οποία ετοιμάζεται. Άφησε ανοιχτό, επίσης, το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στον νόμο Κατσέλη μετά το τέλος Απριλίου.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε την αύξηση του επιδόματος των επιστημόνων από τα 600 στα 800 ευρώ. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν αντιδράσεις από τον δικηγορικό κόσμο και την αντιπολίτευση.

Για τις αντοχές που μπορεί να δείξει η ελληνική οικονομία απέναντι σε αυτή την κρίση, ο ίδιος επεσήμανε:

«Λειτουργούμε με συνετό τρόπο, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών και ξανακυλήσουμε στο παρελθόν. Τα όπλα που έχει η ελληνική οικονομία είναι η καλή δημοσιονομική διαχείριση που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά η ανάταξη της οικονομίας που είναι πολύ πιο έκδηλη την τελευταία περίοδο και θα χρησιμοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τα διαθέσιμα εργαλεία όσο αυτά προστίθενται από το εξωτερικό», υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό τηρουμένων των αναλογιών και των διαθέσιμων πόρων που διαθέτει και μη γνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος».

Απαντώντας στο αν υπάρχουν κονδύλια για να επιτευχθεί και μια ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Θα αξιοποιήσουμε τα σχετικά κονδύλια, υπάρχει μία πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς πόρους και είναι αυτό το corona fund ύψους 37 δισ. ευρώ εκ των οποίων στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,8 δισ. ευρώ. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε την τρέχουσα εβδομάδα, περικλείουν αυτό το ποσό» .

Παράλληλα, έκανε λόγο για τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ο οποίος διαθέτει περίπου 400 δισ. ευρώ προκειμένου να διατεθούν σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την απογοήτευσή του σε σχέση με την χρηματοδότηση της κρίσης από την ΕΕ ενώ αναφορικά με τη χρήση του «μαξιλαριού» υποστήριξε ότι δεν μπορούμε το χρησιμοποιήσουμε καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μια διαρθρωτική κρίση της Ευρώπης ή της Ελλάδας. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας ήταν εξαιρετικά. Πρόκειται για μία εξωγενή συμμετρική κρίση η οποία χτύπησε και τη χώρα μας, και αυτή η κρίση συνεπώς μπορεί να παρέλθει», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι, πέραν των οριζόντιων πολιτικών, η κυβέρνηση σε επόμενο στάδιο θα κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα, για τον τομέα τις ενέργειας, για τον τουρισμό, την ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, τα αεροδρόμια και άλλους κλάδους που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΟΙΚ: Απρίλη το σχέδιο για επιδότηση επιχειρήσεων–Ασφαλείς οι καταθέσεις
Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 29 Μαρ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman