ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα στο «κουαρτέτο» των ευνοούμενων

13:41 - 05 Ιουν 2020 | Οικονομία
Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα στο «κουαρτέτο» των ευνοούμενων
Ως μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα οφέλη από το Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ χαρακτήρισε την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Όπως υπάρχει το "κουαρτέτο" των χωρών που διαφωνούν, η Ελλάδα είναι στο "κουαρτέτο" των χωρών με τα μεγαλύτερα οφέλη. Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα μείνει όρθια εξέφρασε ο Μάριο Σεντένο, ενώ ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα για το αν η Ελλάδα θα ζητήσει δανεισμό από τον ESM.

Οι τρεις αξιωματούχοι συμμετείχαν την Παρασκευή σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist και ασφαλώς οι τοποθετήσεις τους, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Να ξεκινήσουμε από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος ανέπτυξε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης και υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησης για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Εκτίμησε πως το σχέδιο θα αποδώσει, ενώ επικαλέστηκε και την ύφεση του 0,9% στο τρίμηνο που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι ενθαρρυντική, καθώς συγκρατήθηκε σε επίπεδα καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης των κεφαλαίων του ESM, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να δανειστεί από τον ESM και θα βγει στις αγορές. Πρόσθεσε, όμως, πως τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα έως το 2022, κάτι που σημαίνει πως εφόσον χρειαστεί η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει και αυτά.

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα στο Reporter, το πολιτικό κόστος από μία τέτοια κίνηση είναι μεγάλο, καθώς ο ESM είναι συνδεδεμένος με τα μνημόνια. Συνεπώς, η Ελλάδα λέει όχι σε πρώτη φάση. Αν πάντως κάνουν κι άλλες χώρες χρήση των δανείων αυτών, τότε μπορεί και η Ελλάδα να το τολμήσει, καθώς τα επιτόκια είναι πράγματι πολύ ευνοϊκά. Αποκλείεται, πάντως, να είναι η πρώτη χώρα που θα το πράξει.

Άλλωστε, υπάρχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ αύξησε κι άλλο το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ έρχονται και χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε μάλιστα πως η Ελλάδα είναι από τους ευνοημένους της συγκεκριμένης πρότασης.

Η Ελλάδα όπως είπε, περιλαμβάνεται στην πρώτη τετράδα των χωρών (μαζί με Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία) που θα λάβουν τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από την υπό έγκριση πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Με βάση την πρόταση, η Ελλάδα δικαιούται 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

«Η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος των δεσμεύσεών της από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος πάντως πάτησε φρένο σε ερώτηση αν τα χρήματα αυτά θα μπορούσα να χρηματοδοτήσουν σχέδια μείωσης φόρων.

«Η Ελλάδα θα μεταχειριστεί με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε χώρα της Ε.Ε», τόνισε και επανέλαβε πως θα υπάρξει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη βάση του οποίου θα εκταμιεύονται κεφάλαια στήριξης.

Τέλος, αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος τόνισε ότι η νέα κρίση βρίσκει πιο έτοιμη την Ελλάδα. Όπως είπε, η Ελλάδα γνώρισε βαθιά ύφεση την τελευταία δεκαετία, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά για τη χώρα. «Δεν είναι η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η πανδημία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα πίσω αλλά δεν θα τη ρίξει κάτω», σχολίασε συγκεκριμένα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:27 - 05 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.