• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Κομισιόν για Ελλάδα: Ύφεση 9% το 2020, μικρότερο rebound

11:13 - 07 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Μικρή βελτίωση της πρόβλεψής της για την ύφεση στην Ελλάδα το 2020 κάνει η Κομισιόν. Αντίστοιχα, όμως, μειώνει και την πρόβλεψή της για ανάκαμψη το 2021.

Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα εμφανίσει ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 6% το 2021. Στην εαρινή της έκθεση είχε κάνει πρόβλεψη για 9,7% για φέτος και ανάπτυξης 7,9% το επόμενο έτος. 

 Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκιμήσεις της Κομισιόν, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία (με ποσοστά 10 έως 11,2% και η Πορτογαλία με 9,8%.

comision problepseis

Στη θερινή της έκθεση η Κομισιόν αναφέρει πως το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την έναρξη των μέτρων περιορισμού στα τέλος Μαρτίου.

Στη μείωση του ΑΕΠ οδήγησαν, όπως αναφέρει, η πτώση των επενδύσεων και οι χαμηλότερες εξαγωγές, ενώ η οι κρατικές δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε πρώτα στον τομέα των υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στη βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα, ενώ οι κατασκευές αποτέλεσαν «μαξιλάρι» για την πτώση, πιθανότατα λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο τον Ιανουάριο.

Η πλήρης οικονομική επίπτωση των μέτρων περιορισμού, κατά την Κομισιόν, αναμένεται πως θα αποτυπωθεί το β’ τρίμηνο με ισχυρή πτώση στην εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές. Καθώς τα μέτρα τήρησης κοινωνικών αποστάσεων χαλαρώνουν σταδιακά, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Η ταχεία εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους περίπου 9,5% του ΑΕΠ για να αντισταθμιστεί η οικονομική επίπτωση της πανδημίας θα αποτελέσει «μαξιλάρι» για την εγχώρια ζήτηση ως έναν βαθμό, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ αναμένεται πως θα βοηθήσει ώστε να αποτραπούν οι επιπτώσεις υστέρησης στην αγορά εργασίας καθώς και οι ευρείες πτωχεύσεις.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, σημειώνει η Κομισιόν στη θερινή της έκθεση. Ειδικότερα, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να υποστούν βαρύ πλήγμα από την κρίση. Η συγκέντρωση του τουρισμού τους θερινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις αλλαγές που έχει επιφέρει η Covid-19 στην ταξιδιωτική συμπεριφορά, εξηγεί η Κομισιόν.

Όπως επισημαίνει, μετά την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού, οι μετακινήσεις στην αγορά εργασίας ουσιαστικά σταμάτησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κάτι που αποδίδεται και στα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και των διαθέσιμων εισοδημάτων. Πάντως, η οικονομική ύφεση εξακολουθεί να αναμένεται πως θα οδηγήσει σε μια σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6% (σε ετήσια βάση) το α’ τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν κατά 0,8% και κατά 0,6% (σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το επίπεδο τιμών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το υπόλοιπο το έτους και θα αρχίσει να αυξάνεται το 2021, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει βέβαια πως η πρόβλεψή της υπόκειται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κινδύνους αναφορικά με τα ταξίδια και την επίπτωση στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας. Τα ανοδικά ρίσκα σχετίζονται με μια πιο ευνοϊκή προοπτική για την εγχώρια ζήτηση, στην περίπτωση που υπάρξει ταχύτερη βελτίωση του κλίματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 07 Ιουλ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman