ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΑΕΠ β' τριμήνου ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το ύψος της ύφεσης

08:06 - 03 Σεπ 2020 | Οικονομία
Το ΑΕΠ β' τριμήνου ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το ύψος της ύφεσης
Τα στοιχεία του β’ τριμήνου της Ελλάδας θα ανακοινωθούν σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Να σημειωθεί ότι από πλευράς συνεισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας είναι το δεύτερο σημαντικότερο της χρονιάς. Λόγω τουρισμού, η μεγαλύτερη παραγωγή εθνικού εισοδήματος επιτυγχάνεται στη διάρκεια του γ’ τριμήνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά ενός επιμέρους τριμήνου στην εικόνα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η «ζημιά» που γίνεται στην ετήσια επίδοση.

Οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, καθώς οι ζημιές στην ελληνική οικονομία από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού αρχίζουν να φαίνονται στους αριθμούς. Η ύφεση κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα είναι ιδιαίτερα βαθιά και ότι θα αποτυπωθεί με διψήφιο ποσοστό, που μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 16%. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη εικόνα κατακόρυφης μείωσης εσόδων σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, μείωση η οποία σε ολόκληρους κλάδους ξεπερνά ακόμη και το 50% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε στα 49,349 δισ. ευρώ, οπότε μια μείωση της τάξεως του 16% μπορεί να το ρίξει στο επίπεδο των 41,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχη «επίδοση» στη χρονοσειρά της ΕΛΣΤΑΤ εντοπίζεται το μακρινό 1998. Η καλύτερη επίδοση της χώρας για το β’ τρίμηνο ήταν αυτή που καταγράφηκε το 2007 όταν το ΑΕΠ είχε φτάσει στα 63,7 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι -αν επιβεβαιωθεί η αρνητική πρόβλεψη του -16%- θα βρεθούμε φέτος 35% χαμηλότερα από την ιστορικά καλύτερη επίδοση για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2020 υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, ήτοι είχαμε ύφεση χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει σημαντική επίδραση από τον ιό σε δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 08:08 - 03 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.