ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε δύσκολο στοίχημα εξελίσσεται το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

12:14 - 18 Σεπ 2020 | Οικονομία
Σε δύσκολο στοίχημα εξελίσσεται το νέο πτωχευτικό πλαίσιο
Σε ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα αναδεικνύεται η προσπάθεια για το νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό πλαίσιο (Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας). Σύμφωνα με πληροφορίες ενστάσεις καταγράφονται από τις τράπεζες για σειρά διατυπώσεων του νομοθετήματος ενώ υπάρχουν και δυσκολίες στην εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για την συγκρότηση του φορέα που θα αγοράζει σπίτια ευάλωτων νοικοκυριών.

Στο μεταξύ οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές καθώς από 1η Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο. Σε σχέση με τους επενδυτές για το νέο φορέα το τοπίο είναι θολό καθώς εκφράζονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενστάσεις από πιθανούς επενδυτές για το κατά πόσο θα υπάρχουν συμφέρουσες αποδόσεις στο νέο αυτό σχήμα. Πιθανά εμπόδια στη λειτουργία του με κριτήρια αγοράς προβληματίζουν τους επενδυτές που καλούνται να μπουν ως μέτοχοι στο νέο αυτός μόρφωμα. Αυτά έχουν να κάνουν με το ύψος των ενοικίων, τα μέσα αναγκαστικών εισπράξεων κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση όπως έχει πει θα προχωρήσει σε σύσταση ενός Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που  θα αγοράζει τις κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών, που θα πτωχεύουν με βάση τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού νόμου, και στη συνέχεια θα μπορεί να τις νοικιάζει στους προηγούμενους ιδιοκτήτες για μια περίοδο 12ετίας. Σημαντικό μέρος του ενοικίου θα είναι επιδοτούμενο από το κράτος, ενώ όταν ολοκληρωθεί η περίοδος 12ετούς μίσθωσης θα έχουν τη δυνατότητα να τις αγοράσουν και πάλι από τον ειδικό φορέα, στην τότε τρέχουσα τιμή αγοράς.

Παράλληλα υπάρχει στις τράπεζες έντονος προβληματισμός για πιθανές μνείες της νέας νομοθεσίας που θα παραπέμπουν σε διαδικασίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Ειδικά εστιάζουν στην υιοθέτηση της δυνατότητας πτώχευσης για φυσικά πρόσωπα και στις προβλεπόμενες διαδικασίες εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών καθώς αυτά ενδεχομένως δημιουργήσουν προβλήματα και περίπλοκες καταστάσεις. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Π. Μυλωνάς, μιλώντας στο forum του Economist, ΄δεωσε το στίγμα λέγοντας ότι ο νέος πτωχευτικός αποτελεί ένα περίπλοκο σχέδιο νόμου, η εφαρμογή του οποίου προϋποθέτει τη δημιουργία πολύπλοκων κρατικών υποδομών και εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.