ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή της αξιολόγησης της οικονομίας από S&P και DBRS

09:00 - 23 Οκτ 2020 | Οικονομία
Εν αναμονή της αξιολόγησης της οικονομίας από S&P και DBRS
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης Standard & Poor's και DBRS, οι οποίοι θα δημοσιοποιήσουν τις νέες ετυμηγορίες τους, μετά και τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, καθώς και για την πορεία του τουρισμού το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και του αντίκτυπου της πανδημίας πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, ενώ σήμερα αναμένονται οι εκτιμήσεις για το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση θα παραμείνει σταθερή ή ελαφρώς βελτιωμένη στο κομμάτι που αφορά τα ομόλογα, καθώς η αποκλιμάκωση τους συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καν αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Οι δύο οίκοι αναμένεται να προχωρήσουν σε αξιολογήσεις και σε επίπεδο μικροοικονομίας. Εκεί οι εκτιμήσεις μάλλον θα είναι αρνητικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Στις 26 Απριλίου ο S&P είχε επιβεβαιώσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB-», αναθεωρώντας ωστόσο το outlook σε σταθερό από θετικό, λόγω των δυσμενών συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία. Από την πλευρά του, ο οίκος DBRS έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒ Low.

Επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει με σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα την οικονομία ενώ και η στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παραμένει τεράστια.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν αναμένει κάποια αρνητική κίνηση από τις DBRS και S&P, όπως ανάλογα δεν περιμένει μία αρνητική κίνηση και από τη Moody’s, που θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή της στις αρχές Νοεμβρίου.

Τέλος, στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται η αξιολόγηση από τη γερμανική Scope Ratings.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:18 - 23 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.