ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup: Επαρκές το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

16:21 - 31 Οκτ 2020 | Οικονομία
Citigroup: Επαρκές το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
Επαρκή χρηματοδότηση των εκτεταμένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων του 2021, εξασφαλίζει για τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως επισημαίνει σε έρευνα της η Citigroup.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Citigroup, το έκτακτο πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ αποδεικνύεται απολύτως επαρκές, ώστε να καλύψει το σύνολο των δανειοδοτικών αναγκών των ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η χρηματοδότηση καλύπτεται ακόμη και στο σενάριο που η κεντρική τράπεζα δεν αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ, διατηρώντας το στα ισχύοντα επίπεδα του 1,35 τρισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφύγει στις αγορές, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τις εκδόσεις ομολόγων, σε μια προσπάθεια χρηματοδότησης των έκτακτων αναγκών στήριξης.

Σύμφωνα με την Citigroup, οι εκδόσεις ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης θα διαμορφωθούν στο 1,2 τρισεκατομμύριο ευρώ το επόμενο έτος, ποσό ικανό να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ΕΚΤ.

Από αυτά, περίπου τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν ωριμάνσεις προηγούμενων ομολόγων και καταβολές τόκων. Έτσι, οι «καθαρές» εκδόσεις νέου χρέους υπολογίζονται σε 405 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ σκοπεύει να αγοράσει ομόλογα 460 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι από το υπάρχον πρόγραμμα 55 δισ. ευρώ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.