ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα σκαριά παράταση «ανάσα» για τις πληρωμές των επιταγών

21:33 - 09 Ιαν 2021 | Οικονομία
Στα σκαριά παράταση «ανάσα» για τις πληρωμές των επιταγών
Προς αναστολή αναμένεται να τεθούν οι πληρωμές των επιταγών, που λήγουν την τρέχουσα περίοδο. Το εν λόγω ζήτημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην αγορά, διότι ενώ όλοι περίμεναν να καλύψουν ένα μέρος των ταμειακών τους αναγκών την εορταστική περίοδο, τα καταστήματα παρέμειναν ουσιαστικά κλειστά.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Όπως φαίνεται η προθεσμία αυτή θα παραταθεί.

Η ρύθμιση για τις επιταγές αφορά ΚΑΔ επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους έπειτα από κρατική εντολή, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

Πληγείσες ορίζονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου του έτους 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε παράταση κατά ένα μήνα του μέτρου της αναστολής τους, ενώ θα γίνουν και τροποποιήσεις στα κριτήρια προκειμένου να ληφθεί υπόψιν ο τζίρος του διμήνου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε: «Πράγματι είναι επείγον το θέμα των επιταγών. Απαιτεί νομοθετική διάταξη που θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Έχει προετοιμαστεί και θα την ανακοινώσουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away».

Την ανάγκη άμεσης ρύθμισης για το ζήτημα των επιταγών υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης. Οι κ.κ. Σκυλακάκης και Καφούνης είχαν πρόσφατα επικοινωνία για το «φλέγον» αυτό ζήτημα. Τότε, ο πρόεδρος του ΕΣΑ είχε τονίσει ότι κρίνεται αναγκαίο να καλυφθούν όχι μόνο οι εκδότες αλλά και οι κομιστές.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:40 - 09 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.