ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Παρασκευή η αξιολόγηση της Fitch-Οδηγός για έξοδο στις αγορές

09:57 - 21 Ιαν 2021 | Οικονομία
Την Παρασκευή η αξιολόγηση της Fitch-Οδηγός για έξοδο στις αγορές
Μετά την ετυμηγορία της Fitch αύριο, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, θα αποφασιστεί ο χρόνος εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση θα διαδραματίσει και η πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα της περιφέρειας και ειδικά της Ιταλίας.

Πολύ δύσκολα θα μεταβληθεί η απόφαση που είναι έξοδος στις αγορές το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Ζητούμενο είναι επίσης και με το τι ομόλογο θα εκδοθεί, αν δηλαδή θα είναι μικρής ή μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Περισσότερες πιθανότητες έχει πλέον η έκδοση 5ετούς ή 10ετούς ομολόγου και όχι μεγαλύτερης διάρκειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ποσό που θα αντληθεί θα κυμανθεί, ανάλογα με την προσφορά, μεταξύ 2 έως 2,5 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά μένει να αποφασιστούν τα επόμενα 24ωρα με πολύ πιθανό ενδεχόμενο η έξοδος να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, αν η Fitch δεν επιφυλάσσει στην χώρα κάποια δυσάρεστη έκπληξη. Εναλλακτική περίοδος εξόδου η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Η ετυμηγορία της Fitch

Όπως είναι προγραμματισμένο, αύριο Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα κάνει ποδαρικό για το 2021, σε ότι αφορά τις αξιολογήσεις. Με βάση την εικόνα που υπάρχει αυτή την στιγμή, είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει αναβάθμιση, δεδομένου ότι η Fitch, έχει δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας (ΒΒ) από το 2019.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί βέβαια κανένα ενδεχόμενο. Επίσης πιθανό είναι να διατηρηθεί σταθερή η αξιολόγηση και να βελτιωθεί το outlook, η προοπτική της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικό σημάδι από τις αγορές.

Ένα άλλο στοιχείο που θα καθορίσει την τελική απόφαση είναι και η πορεία των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων. Η πολιτική στην Ιταλία έφερε αναταράξεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις στο ελληνικό 10ετές ομόλογο να φύγουν από το 0,58% και να εκτοξευτούν στο 0,68%. Χθες όμως υπήρξε αλλαγή τάσης και χαμήλωσε η απόδοση στο 0,638%.

Οι επόμενες αξιολογήσεις

Ο φετινός πρώτος κύκλος αξιολογήσεων των ξένων οίκων συνεχίζεται στις 19 Μαρτίου με την DBRS, στις 24 Απριλίου με τη S&P και στις 21 Μαΐου με τη Moody’s.

Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας ξεκινά στις 16 Ιουλίου με τη Fitch, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσει το στίγμα της η DBRS και στις 22 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου η S&P και η Moody’s αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το 2020, τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (Standard & Poors, Fitch, DBRS) διατήρησαν την αξιολόγηση τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Υποβάθμισαν, ωστόσο, την 12μηνη προοπτική της οικονομίας, από «θετική» σε «σταθερή» λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:08 - 21 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.