ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην πενταετία παραγράφονται οι υποθέσεις ανείσπρακτων τελών κυκλοφορίας

17:25 - 23 Απρ 2021 | Οικονομία
Στην πενταετία παραγράφονται οι υποθέσεις ανείσπρακτων τελών κυκλοφορίας
Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε και άρα οδηγεί σε αποφάσεις τη διοίκηση ότι θα πρέπει να μην ισχύει ο γενικός κανόνας παραγραφής, που ισχύει για αστικές υποθέσεις, στις περιπτώσεις που κάποιος χρωστά τέλη κυκλοφορίας αλλά δεν του έχουν βεβαιωθεί.

Το ΣτΕ προτείνει μάλιστα την πενταετία από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο οφείλονται τα τέλη ως όριο για τη βεβαίωσή τους ή την παραγραφή.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Απόφασης, επί των Τελών Κυκλοφορίας, του ΣτΕ διάταξη του άρθρου 249 Α.Κ. που προβλέπει ότι «εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, οι αξιώσεις παραγράφονται σε είκοσι χρόνια», δεν ισχύει στα τέλη καθώς το εν λόγω άρθρο αφορά αστικές σχέσεις και δικαιώματα και όχι φορολογικές διαφορές.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η «βεβαίωση σε περίπτωση μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής αυτών, καθώς και των τυχόν οφειλομένων προστίμων, δεν μπορεί να χωρήσει μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται» και «ως εκ τούτου η πενταετής προθεσμία για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρίσταται επαρκής για την άσκηση της εν λόγω εξουσίας της φορολογικής αρχής, περαιτέρω δε και εύλογη».

Στο πλαίσιο αυτό εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ορίζει ότι για τη βεβαίωση Τελών Κυκλοφορίας (στην περίπτωση μη καταβολής τους ή μειωμένης καταβολής τους) καθώς και των οφειλόμενων προστίμων, ισχύει πενταετής προθεσμία παραγραφής υπολογιζόμενη από τη λήξη του έτους για το οποίο αυτά οφείλονται.

Επίσης στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι έγκαιρα θα πρέπει ο φορολογούμενος να λαμβάνει γνώση αυτής της υπόθεσής του και σε κάθε περίπτωση πριν παρέλθει το έτος της βεβαίωσής τους. Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε η βεβαίωση των τελών και προστίμων κάθε έτους παραγραφής να πραγματοποιείται εγκαίρως και το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου του έτους βεβαίωσης. Τέλος, κατά τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής Τελών Κυκλοφορίας, δεν αναζητούνται Τέλη πέραν της πενταετίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.