ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα βήματα για την πρώτη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης

08:00 - 14 Ιουλ 2021 | Οικονομία
Τα βήματα για την πρώτη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Το σχέδιο ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" εγκρίθηκε από το Ecofin και πλέον σειρά παίρνει η επόμενη μεγάλη πρόκληση, που είναι ασφαλώς η εφαρμογή του και η εξασφάλιση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Η χώρα μας μπορεί να λάβει μία προκαταβολή μέχρι το τέλος του Ιουλίου, αλλά πρέπει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να την εξασφαλίσει.

Το προηγούμενο διήμερο σε Eurogroup και Ecofin το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενημερώθηκε για την έγκριση του προγράμματος, αλλά και για το τι πρέπει να πράξει ώστε να λάβει τα χρήματα που της αναλογούν.

Οι επόμενες κινήσεις, σε αυτή τη φάση είναι κυρίως γραφειοκρατικές:

Πρώτον, θα πρέπει να υπογραφούν οι διμερείς συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η μία θα συνδέεται με το πακέτο των επιδοτήσεων των 17,8 δισ. ευρώ, που αναλογεί στη χώρα μας και η δεύτερη το πακέτο των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει.

Στη συνέχεια οι δύο συμβάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΕ και στη συνέχεια να περάσουν και από την ελληνική Βουλή.

Αμέσως μετά, θα μπορεί να εκταμιευτεί το ποσό που αναλογεί στην Αθήνα από δάνεια και επιδοτήσεις και να οδεύσει στους ειδικούς λογαριασμούς που έχει ήδη ανοίξει ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πρώτα απ' όλα βέβαια, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο δανεισμός της Κομισιόν από τις αγορές.

Αν όλα αυτά γίνουν η Ελλάδα, θα λάβει προκαταβολή 4 δισ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτές οι κινήσεις βέβαια αφορούν μόνο στις προκαταβολές. Το πραγματικά δύσκολο κομμάτι και η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η σωστή εφαρμογή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0".

Υπάρχουν και 15 προαπαιτούμενα του 2021 που συνδέονται με το 1ο πακέτο δόσεων για το οποίο θα γίνει αίτηση τον Οκτώβριο με βάση τις επιδόσεις του 3ου τριμήνου.

Τα χρήματα και οι ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας είναι μεν πολλές, αλλά είναι και απαιτητικές.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.