ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΕΠΕ: Μειώθηκε ο «δείκτης φόβου» για την ελληνική οικονομία

14:31 - 09 Αυγ 2021 | Οικονομία
ΚΕΠΕ: Μειώθηκε ο «δείκτης φόβου» για την ελληνική οικονομία
Πτωτική πορεία παρουσίασε ο «δείκτης φόβου» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον Ιούλιο που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Ειδικότερα, ο δείκτης μειώθηκε στο 25,31% στις 30/7/2021 από 26,22% στις 30/6/2021. 

Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,81%.

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε σε 24,81% από 27,20% τον Ιούνιο του 2021. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Σημειώνεται πως ο δείκτης αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. 

Σε προ-πανδημίας επίπεδο ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης

Εξάλλου, ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) του ΚΕΠΕ σημείωσε σημαντική άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, πλησιάζοντας πλέον τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2020.

Η εν λόγω εξέλιξη αντανακλά τη συνέχιση της ανάκαμψης των προσδοκιών και της βελτίωσης των εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα.

H πρόσφατη πορεία του ΣΔΠ παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την επερχόμενη επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προεξοφλώντας την αναμενόμενη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και τη συνδεόμενη επαναλειτουργία σημαντικών κλάδων σε
βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα υψηλή παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, παρά την πρόοδο που συντελείται σε όρους αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και εφαρμογής του προγράμματος των εμβολιασμών. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, καθώς η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων
τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.