ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμοί: «Καμπανάκι» για εκκρεμείς συντάξεις και χρέη δημοσίου προς ιδιώτες

09:11 - 20 Οκτ 2021 | Οικονομία
Θεσμοί: «Καμπανάκι» για εκκρεμείς συντάξεις και χρέη δημοσίου προς ιδιώτες
Τα μέτρα για την ανάσχεση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, το σχέδιο του «νέου ΕΝΦΙΑ», η πορεία του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και τα «κόκκινα δάνεια» αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σήμερα, δεύτερη μέρα της διαβούλευσης σε επίπεδο των επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Χτες πάντως τα «καμπανάκια» των δανειστών ήχησαν δυνατά για τις εκκρεμείς συντάξεις και τις οφειλές του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες χτες οι θεσμοί άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την αργή πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, που παραμένουν σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Αναλυτικά σύμφωνα με α τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τον περασμένο Ιούλιο το δημόσιο χρωστούσε σε ιδιώτες 1,75 δισ. ευρώ και επιπλέον  547 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων δηλαδή συνολικά 2,3 δισ. ευρώ. Σημαντικό τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορούν τα νοσοκομεία, Τα ποσά μάλιστα αυτά φτάνουν στα 927 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν σε χρέη προς ιδιώτες οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 470 εκ. ευρώ. Οι, δε, απλήρωτες συντάξεις ξεπερνούν τις 200.000 ή σε ποσά τα 359 εκατ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες και δη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών και Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων καθώς και τις εκτιμήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για αύξηση του ρυθμού απονομής των εκκρεμών συντάξεων και δραστική μείωση του στοκ έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Όπως αναφέρεται, ο  Υπουργός σημείωσε ότι θα ενημερώνει  τακτικά τους εκπροσώπους των θεσμών τόσο για την πορεία των εκκρεμών συντάξεων, όσο και για τη διαδικασία απονομής των συντάξεων γενικά, τονίζοντας  ότι  για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το θέμα αντιμετωπίζεται ως κορυφαία προτεραιότητα –για λόγους τόσο κοινωνικούς όσο και πολιτικούς- και όχι απλώς ως συμμόρφωση με μια μνημονιακή υποχρέωση.

Σημειώνεται ότι με βάση την αρχική συμφωνία με τους θεσμούς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ η τα 350  εκ. ευρώ.

Το ΑΕΠ

Στα σημεία, που μπαίνουν στη θετική ατζέντα της συνάντησης θεσμών και κυβέρνησης συγκαταλέγεται η καταγραφή της πορείας του ΑΕΠ. Μ βάση τα νεότερα δεδομένα, όπως καταγράφηκαν στη συνάντηση, ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 6,5% και δεν αποκλείεται να σπάσει και το φράγμα του 7% έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για 6,1%. Έτσι, με δεδομένη μια καλή πορεία του ΑΕΠ φαίνεται να δημιουργείται ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση του σχεδίου για περαιτέρω ενισχύσεις σε ευάλωτες ομάδες.

Να σημειωθεί ότι εάν το ΑΕΠ αυξηθεί κατά περίπου 1,5 δισεκ ευρώ, (τόσο περίπου εκτιμάται παραπάνω σε απόλυτη τιμή η ανάπτυξη) θα δημιουργηθεί μια ανάσα στο κρατικό ταμείο από φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα που φτάνει το 0,4%, δηλαδή άνω των 500 – 600 εκ. ευρώ).

Πάντως οι δανειστές θεωρούν ότι εάν δεν κλείσουν τα ληξιπρόθεσμα και δεν γίνει μια προσεκτική ανάλυση των δεδομένων δε θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες παροχές, κι αυτό για να αποφευχθούν δημοσιονομικές περιπέτειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες είπε χαρακτηριστικά ότι εγώ δεν θα πρότεινα ένα τέτοιο μέτρο με έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ

Επιπλέον, σε σχέση με την εκκρεμότητα το νέο ΕΝΦΙΑ που θα εφαρμοστεί το 2022 δεν υπήρξαν αποφάσεις. Παραμένει για την κυβέρνηση ο στόχος να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις που φέρουν οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές σε πάνω από 7.000 περιοχές της χώρας σε φορολογούμενους με ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Πάντως όπως και χτες οπότε κι έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση, έτσι και σήμερα δεν μπορεί να ληφθούν τελικές αποφάσεις καθώς ακόμη μένει χρόνος μέχρι το οικονομικό επιτελείο να ολοκληρώσει τη σχετική άσκηση των παρεμβάσεων σε κλιμάκια και συντελεστές.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.