ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Αναζητά τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων-Προς παράταση οι πάγιες δαπάνες

09:21 - 11 Νοε 2021 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Αναζητά τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων-Προς παράταση οι πάγιες δαπάνες
Μορφές στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου, λόγω της δύσκολης συγκυρίας με τιμές και την έξαρση της πανδημίας, αναζητεί η κυβέρνηση, εντός όμως ενός «σφικτού» δημοσιονομικού πλαισίου, που ήδη δημιουργεί αναχώματα σε νέες επιδοτήσεις, αντίστοιχες με αυτές που έτρεξαν πέρυσι και την αρχή του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό πέρα από προγράμματα που είναι στα σκαριά, εξετάζεται η επέκταση του προγράμματος παγίων δαπανών έως το Μάρτιο του 2002. Υπενθυμίζεται ότι η λήξη της δυνατότητας συμψηφισμού είναι προγραμματισμένη για τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και υπάρχει κίνδυνος ένα μεγάλο μέρος των «κουπονιών» συμψηφισμού υποχρεώσεων να μην εξαργυρωθεί καθώς χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εκείνες τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου που θα απαιτήσουν εξαργύρωση ολόκληρου του ποσού της επιταγής.

Έτσι, εξετάζεται, η  παράταση, που κυρίως θα αφορά επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα πολλές από τις οποίες λόγω του χρόνου ενεργοποίησης της ενίσχυσης και του τρόπου λειτουργίας του συστήματος δεν είχαν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν με φόρους και εισφορές το ποσό της επιδότησης που έλαβαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα με  τις πάγιες δαπάνες έχουν ενταχθεί περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις με τη μέση ενίσχυση να ανέρχεται σε 14.000 ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνονται 10.356 εταιρίες από τον κλάδο της εστίασης, 4.019 από το λιανεμπόριο, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων,  1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 από το χονδρεμπόριο και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.

Η δομή του προγράμματος

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία, η ενίσχυση για τις πάγιες δαπάνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021 και τυχόν υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

Η κρατική επιδότηση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 η και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Για τις φορολογικές οφειλές η έκπτωση εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

α) από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,

β) από ΕΝΦΙΑ

γ) από ΦΠΑ

δ) από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία για τον συμψηφισμό των χρεών στην εφορία οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων και η ΑΑΔΕ ελέγχει καθημερινά με αυτοματοποιημένο τρόπο εάν εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.α) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αν υπάρχουν οφειλές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό της επιδότησης που δικαιούται η κάθε επιχείρηση έως την εξάντληση του. Οι επιχειρήσεις ενημερώνονται από την πλατφόρμα «myBusinessSupport» για το αρχικό ποσό που επέλεξαν να διαθέσουν για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών, για τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης) καθώς και για τυχόν υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση οφειλών.

Σε περίπτωση που η ενίσχυση αφορά πιστωτικό για ασφαλιστικές υποχρεώσεις η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της επεξεργασίας στοιχείων χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ αρχεία δικαιούχων επιχειρήσεων ανά ΑΦΜ, με τα ποσά ενίσχυσης κάθε επιχείρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά εντάσσονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Νοεμβρίου 2021.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για την παράταση του μέτρου απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο δεν εκφράζεται ανησυχία για μια πιθανή έκφραση αντίρρησης.

Νέο πρόγραμμα

Ουσιαστικά η παράταση αυτή αλλά και κάποια σχέδια για πρόγραμμα με κεφάλαιο κίνησης στο λιανεμπόριο είναι μέτρα στήριξης που απαντούν στα συνεχή αιτήματα της αγοράς για μετάθεση της έναρξης των πληρωμών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και η πιθανότητα, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με αυτό της παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις εστιασης, να διαμορφωθεί για κλάδους που υπέστησαν μεγάλη πτώση τζίρου την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή περίπου 20.000 επιχειρήσεις στην ένδυση, την υπόδηση και στο εμπόριο εποχικών ειδών. Υπολογίζεται ότι με 200- 250 εκατ. ευρώ μπορεί να διαμορφωθεί ένα επαρκές πλαίσιο στήριξης για να καλύψει και τα προβλήματα που έχουν προκύψει εσχάτως, με την εκτίναξη των τιμών πρώτων υλών, της ενέργειας αλλά και  τον περιορισμό του τζίρου λόγω μέτρων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.