ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch Solutions:Οι απειλές για την ελληνική οικονομία-Θα αποφευχθούν νέα lockdown

21:36 - 12 Ιαν 2022 | Οικονομία
Fitch Solutions:Οι απειλές για την ελληνική οικονομία-Θα αποφευχθούν νέα lockdown
Η πανδημία, ο πληθωρισμός και τα εξοπλιστικά απειλούν την ελληνική οικονομία με εκτροχιασμό, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Solutions.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, παρότι η επιδείνωση της επιδημικής προοπτικής, αλλά και οι αυστηρότεροι περιορισμοί, έχουν αυξήσει τους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα, η Fitch Solutions αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφύγει την επιστροφή στα αυστηρά lockdown, που παρατηρήθηκαν νωρίτερα στην πανδημία.

Πέρα από την απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν σε αναστολή εργαζόμενοι από τον τομέα της υγείας που δεν εμβολιάστηκαν σε καθορισμένη προθεσμία που τους είχε δοθεί, η Ελλάδα ήταν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν νέα περιοριστικά μέτρα το δ’ τρίμηνο του 2021, εν μέσω ενός νέου κύματος λοιμώξεων που προκλήθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα.

Από τις 6 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά επιθυμούν να βρίσκονται στους αντίστοιχους χώρους εργασίας τους πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid tests την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα, ενώ η είσοδος σε πολλούς εμπορικούς χώρους καθώς και σε τράπεζες απαιτεί επίσης πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού. Επιπλέον, στις 30 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν είχαν λάβει την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα 100 ευρώ, με τα έσοδα να πηγαίνουν στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Πιο πρόσφατα, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον οδήγησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου τα εστιατόρια και οι χώροι διασκέδασης θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο οίκος (σ.σ. ανήκει στον όμιλο της Fitch αλλά δεν εμπλέκεται στις αξιολογήσεις του αξιόχρεου της χώρας που γίνονται από τη Fitch Ratings, με την οποία δεν ανταλλάσσει δεδομένα) αναμένει κόπωση και δυσαρέσκεια λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν πρόσφατα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη βαθμολογία της Ελλάδας: 60 στα 100 στη συνιστώσα «κοινωνική σταθερότητα» του δείκτη βραχυπρόθεσμου πολιτικού κινδύνου (STPRI), που είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (70,8).

Ωστόσο, οι περιορισμοί της πανδημίας παραμένουν πιο χαλαροί από ό,τι ήταν νωρίτερα μέσα στο 2021. Εν τω μεταξύ, η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην Όμικρον, η οποία από τα πρώτα στοιχεία διαπιστώνεται ότι προκαλεί ήπια νόσηση.

Σε αυτό το κλίμα, η Fitch Solutions αναμένει ότι οι περιορισμοί θα επιμείνουν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η βασική προσδοκία είναι πως η κυβέρνηση θα αποφύγει τα lockdown του 2020 και τις αρχές του 2021, έτσι ώστε να μετριαστεί η δημόσια αναταραχή και να μην εκτροχιαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.