ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκλεισε το βιβλίο για το νέο 10ετές-Πάνω από €15 δισ. οι προσφορές Κύριο

16:34 - 19 Ιαν 2022 | Οικονομία
Έκλεισε το βιβλίο για το νέο 10ετές-Πάνω από €15 δισ. οι προσφορές
Έκλεισε το μεσημέρι της Τετάρτης (19/1) το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 1,83%.

Ο ΟΔΔΗΧ είχε δώσει από χθες τη σχετική εντολή και η σχετική διαδικασία προχωρά κανονικά, παρά το το ισχυρό sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ, που έχει παρασύρει όλους τους κρατικούς τίτλους.

Το αρχικό επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap (44 μ.β), δηλαδή στο 1,89%.

Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει οριστεί και θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ.

Την έκδοση «έτρεξαν» οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η Ελλάδα επιδιώκει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, καθώς απέχει ακόμα δύο σκαλοπάτια για να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Πάντως την περασμένη Παρασκευή η  Fitch αναβάθμισε σε θετική την προοπτική για περαιτέρω άνοδο της πιστοπληπτικής ικανότητος της χώρας.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα δανεισμού θα στηρίξει το «μαξιλάρι» ρευστότητας που φτάνει τα 38 δισεκ. ευρώ ώστε να καλυφθούν ανάγκες δαπανών μια και φέτος προβλέπεται έλλειμμα 1,4% αλλά και να εξυπηρετηθούν οι αποπληρωμές χρεολυσίων 8 δισ. ευρώ και τόκων ύψους 4,7 δισ. ευρώ.

Ο δανεισμός βέβαια δεν είναι η μοναδική πηγή χρήματος αλλά λειτουργεί παράλληλα με τις εισροές από τα ANFAs και SMPs που αναμένεται να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για φέτος προβλέπεται επίσης η έκδοση «πράσινου» ομολόγου μέσης η μακροπρόθεσμης διάρκειας (αναλόγως των συνθηκών στις αγορές θα εξαρτηθεί και το μέγεθος άντλησης) προς το τέλος του έτους, για την υποστήριξη της εφαρμογής της ατζέντας βιωσιμότητας και της ενίσχυσης της στρατηγικής χρηματοδότησης του οργανισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:07 - 19 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.