ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερες σκέψεις για μείωση ΦΠΑ-Δεν... αγγίζεται ο ΕΦΚ στα καύσιμα

13:21 - 07 Φεβ 2022 | Οικονομία
Δεύτερες σκέψεις για μείωση ΦΠΑ-Δεν... αγγίζεται ο ΕΦΚ στα καύσιμα
Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο σχεδιασμό για τα νέα μέτρα που θα αφορούν την ενίσχυση του εισοδήματος, ως απάντηση στις μεγάλες ανατιμήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε τη Δευτέρα (7/2) ότι το εισόδημα των πολιτών "ροκανίζεται" από την ακρίβεια και δεσμεύθηκε πως σύντομα θα υπάρξουν παρεμβάσεις.

Ωστόσο, παρότι το τελευταίο διάστημα είχε ανοίξει -από κυβερνητικά χείλη- παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, ο κ. Σταϊκούρας φαίνεται πως το... ξανασκέφτεται.

Ερωτηθείς αν θα μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για βασικά τρόφιμα ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι όλα είναι ανοιχτά, αλλά δεν υπάρχει τέτοιά προοπτική στο άμεσο μέλλον, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας.

Ανάλογη απάντηση έδωσε και για τον ΕΦΚ στα Καύσιμα, με τον υπουργό Οικονομίας, Άδωνι Γεωργιάδη να τον... συμπληρώνει. Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας την ίδια ώρα στην ΕΡΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί ο Ειδικος Φόρος Κατανάλωσης στα Καύσιμα.

Αιτιολογία για τα παραπάνω, αποτελεί η δημοσιονομική πορεία της χώρας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να μην αποτελούν ρίσκο για τα δημοσιονομικά και φαίνεται πως η μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ στα Καύσιμα είναι δύσκολες επιλογές.

Τι απομένει λοιπόν; Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού (από τον Μάιο), οι αναβολές καταβολής υποχρεώσεων όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά και οι νέες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για έναν ακόμη μήνα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.