ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδος του κόστους δανεισμού, «αναδιπλώσεις» στα μέτρα στήριξης

09:55 - 08 Φεβ 2022 | Οικονομία
Άνοδος του κόστους δανεισμού, «αναδιπλώσεις» στα μέτρα στήριξης
Με τα μάτια στραμμένα στις αγορές αλλά και τις εξελίξεις στην ΕΚΤ είναι το οικονομικό επιτελείο, καθώς πλέον η άνοδος του κόστους δανεισμού αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο της πορείας του προϋπολογισμού.

‘Ηδη καταγράφεται μια άνοδος των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου ωστόσο παρά τη «μάχη» που είναι σε εξέλιξη στις Φρανκφούρτη μεταξύ «σκληρών» και των νοτίων υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο η πεποίθηση ότι η υπάρχει χρόνος για κινήσεις που παράλληλα θα εξυπηρετήσουν και τον συνολικό πολιτικό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται, η ΕΚΤ αν και έχει επιβεβαιώσει ότι από το τέλος Μαρτίου 2022 θα σταματήσει τις καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP, έχει παρατείνει την περίοδο για την επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν, κατά ένα έτος, έως το τέλος του 2024.

Επίσης αναφέρεται, ότι όπως εκτιμούν μεγάλοι διεθνείς οίκοι όπως η Fitch, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σε καλή ρότα καθώς υπάρχει  υψηλό ταμειακό απόθεμα, που προβλέπεται να διαμορφωθεί κοντά στο 18% του ΑΕΠ και το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οίκου Fitch, θα υπερκάλυπτε άνετα τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους το 2022. Επίσης, σημειώνεται, ότι  με βάση τον διεθνή οίκο το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους (σε απόλυτα επίπεδα και σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχο αξιόχρεο) είναι χαμηλό και οι χρόνοι που λήγουν οι τίτλοι είναι διαχειρίσιμοι.

Επιπλέον, προτάσσεται, ότι όπως π.χ. ο Fitch έχει τονίσει, οι ελληνικές Αρχές έχουν διαχειριστεί προληπτικά το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών, εκτιμώντας ότι μία πρόσφατη άσκηση διαχείρισης παθητικού μείωσε τις αποπληρωμές την περίοδο 2023-2025 κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Επίσης υπογραμμίζεται, ότι η μέση διάρκεια ελληνικού χρέους είναι από τις μακρύτερες για κρατικά ομόλογα, περίπου στα 19 χρόνια.

Το ΔΝΤ

Στο φόντο αυτό επί τάπητος είναι, πιθανότατα, τον επόμενο μήνα η πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ καθώς σταδιακά η περίοδος των χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων τελειώνει και άρα τα περιθώρια για τέτοιες κινήσει στενεύουν.

Ήδη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε στην πρώτη έκδοση αντλώντας 3 δις ευρώ με αυξημένο, βέβαια, επιτόκιο σε σχέση με τις τελευταίες εξόδους και κι ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις.

Οι επόμενες κινήσεις

Έτσι στα τέλη Μάρτη και δη στις 22 του επόμενου μήνα αναμένεται να γίνει την πρόωρη εξόφληση των τελευταίων δανείων του ΔΝΤ και μέρους των ακριβών διμερών δανείων του 1ου Μνημονίου.

Επίσης, η Ελληνική πλευρά αναμένει στις αρχές Μαρτίου τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το τι θα πράξει για την επόμενη του έκτακτου προγράμματος παροχής ρευστότητας και πιο συγκεκριμένα εάν θα αξιοποιήσει διαθέσιμο «χώρο» για την ενίσχυση πιο αδύναμων χωρών και βέβαια όπως αναφέρθηκε το πρόγραμμα επανεπενδύσεων των asset που ήδη κατέχει.

Πάντως το μεγάλο «κλειδί» σε σχέση με το τον προγραμματισμό για το πρόγραμμα δανεισμού φέτος,  είναι το τι θα αρχίσουν σταδιακά να «φωτογραφίζουν» οι μεγάλοι οίκοι για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το ελληνικό αξιόχρεο συνολικά. Γι' αυτό άλλωστε παρά την πολιτική και προεκλογική πίεση, από το οικονομικό επιτελείο συνιστούν προσοχή σε σχέση με τα δημοσιονομικά και τα όσα εκπέμπονται προς τα έξω ως μηνύματα (παροχές κτλ). Εξ  ου και οι «αναδιπλώσεις» για τα να πιθανά μέτρα, που παρά την αναγκαιότητά τους, θέτουν νέα βάρη και προβληματίζουν τα «γεράκια» των αγορών.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:08 - 08 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.