ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: «Αγκάθι» για την Ευρώπη οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα

16:53 - 17 Φεβ 2022 | Οικονομία
ΔΝΤ: «Αγκάθι» για την Ευρώπη οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα
«Καμπανάκι» για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που επιβάρυναν την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2021 και τα οποία ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι το 2023, χτυπά με νέα του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ ευρεία είναι η αναφορά και στην αύξηση του πληθωρισμού.

«Το σενάριο παρατεταμένων δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργεί δυσκολίες για όσους χαράσσουν τη νομισματική πολιτική», σημειώνει το ΔΝΤ και προσθέτει: «Το κλειδί είναι να διατηρηθούν σταθερές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, παρά τις εφήμερες διακυμάνσεις, που προκαλούνται μεταξύ άλλων από τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και από τις τιμές της ενέργειας», σύμφωνα με το Ταμείο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ το φθινόπωρο του 2021 θα ήταν περίπου 6% υψηλότερη χωρίς τους περιορισμούς στην προσφορά. Επίσης με βάση την ιστορική συσχέτιση μεταξύ της μεταποίησης και της συνολικής παραγωγής εκτιμάται πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα ήταν περίπου 2% υψηλότερο, ποσοστό ισοδύναμο με την αξία ανάπτυξης ενός έτους σε κανονικές προ-πανδημικές περιόδους για πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, ανησυχητικό είναι ότι οι περιορισμοί στην προσφορά αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο και είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν και στο 2023, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ στα τέλη του 2021 οι ειδικοί για τη βιομηχανία ανέμεναν ότι οι ελλείψεις για την αυτοκινητοβιομηχανία θα εξέλειπαν έως τα μέσα του 2022 και τα ευρύτερα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έως τα τέλη του 2022.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Ταμείο διαπιστώνει ότι έως και το 40% των περιορισμών προσφοράς στη βιομηχανία μπορούν να εντοπιστούν στην διακοπή λειτουργίας εργοστασίων αλλά και στα έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλους παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή το 2021 σε προϊόντα όπως τα μικροτσίπ.

Το ΔΝΤ συνιστά στις χώρες να αντιμετωπίσουν, όπου είναι δυνατό, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα με ρυθμιστικά μέτρα, όπως την ταχεία παροχή αδειών για εργαζόμενους στον μεταφορικό κλάδο και στον κλάδο των logistics, την προσωρινή επέκταση των ωραρίων λειτουργίας στα λιμάνια, τη βελτίωση των τελωνειακών ελέγχων και τη χαλάρωση των κανόνων για τη μετανάστευση ώστε να περιορισθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με το Ταμείο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο στοχευμένα καθώς μία γενική αύξηση της ζήτησης θα ενέτεινε τα προβλήματα και θα αύξανε τον πληθωρισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.