ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ενεργειακό βάρος και η γεωπολιτική κρίση «εκτροχιάζουν» τον προϋπολογισμό

09:44 - 23 Φεβ 2022 | Οικονομία
Το ενεργειακό βάρος και η γεωπολιτική κρίση «εκτροχιάζουν» τον προϋπολογισμό
Με το πετρέλαιο να φλερτάρει με τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο να έχει “πάρει” ένα 10% χτες στον Ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF και τις τιμές των futures (συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που δείχνουν την τάση για τις τιμολογήσεις τους επόμενους μήνες) να είναι κοντά στα 80 ευρώ/MWh, το βάρος που αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός είναι μεγάλο.

Ήδη, χτες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, πέρα από τα θέματα επάρκειας που ετέθησαν, εξετάστηκε και το θέμα των τιμών αλλά και της διασφάλισης περατέρω εκπτώσεων σε λογαριασμούς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Να σημειωθεί ότι για το 2022 στον κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τις δημοπρασίες ρύπων θα εισέλθουν ποσά άνω του 1,5 δισεκ,  ευρώ, ενώ και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ που αναμένεται να είναι στο επίπεδο των 2 δισεκ. για φέτος μπορεί να δώσει έξτρα “χώρο” για ενισχύσεις. Ωστόσο με τις προβολές της ΕΕ για την εξέλιξη των τιμών υπάρχει το ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί και αυτός ώστε να “σηκώσει” μέρος του βάρους για τις επιδοτήσεις, που χωρίς αυτές θα “γονατίσουν” τα νοικοκυριά. 

Τα βάρη για την οικονομία

‘Ηδη, πάντως το βάρος είναι μεγάλο για το δημόσιο ταμείο. Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, για κάθε 10 ευρώ αύξηση στην τιμή της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο το ΑΕΠ μειώνεται κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ. 

Μόνο, δε,  τον Δεκέμβριο το κόστος εισαγωγών καυσίμων αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, ή κατά 80% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 και έτσι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η κρίση πέρα από την ώθηση στις τιμές καυσίμων εντείνει και την πληθωριστική κρίση με εκτόξευση τιμών σε πρώτες ύλες όπως πχ καλιούχα λιπάσματα, σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο και άλλα φυτικά έλαια. 

Άλλωστε η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ. με τις χώρες της ΕΕ να εισάγουν κυρίως ηλιέλαιο, ελαιοκράμβη ,μέλι, αλευρα από την Ουκρανία. Ειδικά η μεγάλη έκθεση της ΕΕ και της χώρας μας σε μεγάλες ουκρανικές εισαγωγές καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές σε χοιροτροφεία και πτηνοτροφεία και γενικότερα στην κτηνοτροφία, αναμένεται να εντείνουν την  αρρυθμία που υπάρχει στις τιμές τελικών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα από την ΕΕ όπως π.χ χοιρινού και βόειου κρέατος, αλεύρων, ζυμαρικών και άλλων τροφίμων.

Πλήγμα στην ανάπτυξη

Συνεπώς, η ακρίβεια και βέβαια η πληθωριστική πίεση αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική και την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να επιβαρύνουν περαιτέρω το ισοζύγιο πληρωμών λόγω αύξησης των διεθνών τιμών κυρίως στα καύσιμα.  

Μάλιστα και χτες βράδυ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Κόντρα” ο  υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για πιθανές  επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι η οικονομία έχει γερές αντοχές και βάσεις. Βέβαια στο οικονομικό επιτελείο έχουν αφήσει ανοιχτό λόγω των εξελίξεων το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μακροοικονομικού σεναρίου στη βάση των νέων παραδοχών για τον πληθωρισμό αλλά και της πορείας του τουρισμού.

Κινήσεις

Πάντως πέρα από τη “συνετή” πολιτική στο μέτωπο των παροχών και τα “άδειασμα” όσων ζητούν νέες παροχές, ο υπουργός Οικονομικών χτες στον “Τ/Σ “Κοντρα” σημείωσε ότι θα γίνουν κινήσεις και στο μέτωπο του χρέους με αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, κάτι που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ λόγω από τους τόκους. Παράλληλα στο μέτωπο της ενίσχυσης των εισοδημάτων, που ήδη καταγράφουν όπως είπε σε επίπεδο μισθωτής απασχόλησης άνοδο της τάξης του 6,5% με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, επίκειται και η άνοδος του κατώτατου μισθού.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 23 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.