ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup με... πολεμική ατζέντα και αποπληρωμή ΔΝΤ

09:21 - 25 Φεβ 2022 | Οικονομία
Eurogroup με... πολεμική ατζέντα και αποπληρωμή ΔΝΤ
To Eurogroup συνεδριάζει σήμερα (25/2) στη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους υπουργούς Οικονομικών να αναζητούν απαντήσεις στο νέο κύμα ανατιμήσεων που φέρνει αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη.

Οι ανατιμήσεις, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε πρώτο πλάνο, μόνο που τώρα ο συναγερμός έγινε ακόμη πιο έντονος.

Η Ουκρανία είναι χώρα που τροφοδοτεί την Ευρώπη με βασικά προϊόντα, ενώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο βρέθηκαν στα ύψη αμέσως μετά την εισβολή. Ποια θα είναι η αντίδραση;

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) αναμένεται να εξετάσουν τις συνέπειες, κυρίως των τιμών της ενέργειας, στην ευρωπαϊκή οικονομία με βάση και τα συμπεράσματα της χθεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Εκτός των παραπάνω, το Eurogroup  αναμένεται να εξετάσει και το ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ αλλά και την αποπληρωμή των δόσεων για το 2022-2023 από τα διμερή δάνεια που συνάφθηκαν το 2010, στο πρώτο μνημόνιο.

Αναμένεται να καθοριστούν τα χρονοδιαγράμματα με πιθανότερο σενάριο να εξοφληθεί το ΔΝΤ έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ η διαδικασία για την πληρωμή των δόσεων των δανείων του πρώτου μνημονίου προβλέπεται ότι θα διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιθανόν έως το τέλος του έτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.