ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προτάσεις της Κομισιόν στα κράτη-μέλη για ρεύμα, φυσικό αέριο

11:09 - 16 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Οι προτάσεις της Κομισιόν στα κράτη-μέλη για ρεύμα, φυσικό αέριο
Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για την προετοιμασία σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα, αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με προσχέδιο, η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα μέτρα της εργαλειοθήκης που είχε παρουσιαστεί το φθινόπωρο, ωστόσο θα προτείνει και βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα είναι προσωρινά και θα μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι την 1η Μαΐου 2023, δηλαδή μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα.

Μεγάλο βάρος
 
‘Ηδη, πάντως οι εθνικές κυβερνήσεις επωμίζονται ήδη τεράστια κόστη στους Προϋπολογισμούς τους αλλά χωρίς να ανακουφίζουν πραγματικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Και όσο βέβαια καθυστερεί η ΕΕ στην διαμόρφωση πολιτικών τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα. 
 
Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο της πρότασης της της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει σε προτάσεις για μέτρα, που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας μαζί με την επικαιροποιημένη εκδοχή του σχεδίου Repower EU για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στα τέλη του μήνα.
 
Οι προτάσεις
 
Σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν, οι νέες προτάσεις αποτελούν συνέχεια κι επέκταση της εργαλειοθήκης που ήδη υπάρχει, ενώ η χρήση “πλαφόν’ δεν αποκλείεται αλλά προτείνεται να γίνεται με φειδώ.
 
Προτείνονται ειδικότερα στο φυσικό αέριο
 
Η δημιουργία Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πλατφόρμας (EU Energy Platform) με στόχο τη «συγκέντρωση» της ζήτησης για φυσικό αέριο (και LNG και υδρογόνο) και την προσέλκυση αξιόπιστων προμηθειών σε ελκυστικές τιμές.
 
Η δυνατότητα των κρατών-μελών να εφαρμόσουν ρυθμιζόμενες τιμές στη λιανική αγορά αερίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για περιορισμένες ποσότητες.
 
Η χορήγηση έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των traders εμπορευμάτων, κατά τρόπο ώστε να μην υπονομεύουν τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
 
Η αναθεώρηση των ορίων διαπραγμάτευσης για περιορισμένο χρονικό διάστημα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια Φυσικού Αερίου (όπως το TTF) για να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίας μεταβλητότητας και να αντιμετωπιστούν πιθανές στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών.
 
Το ρεύμα
 
Για το ηλεκτρικό ρεύμα προτείνονται: 
 
Φορολόγηση ή ρυθμιστικά μέτρα με στόχο τα πολυσυζητημένα «υπερέσοδα» που αποκομίζουν κάποιοι ηλεκτροπαραγωγοί λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας. 
 
Προσωρινή επέκταση του μέτρου των ρυθμιζόμενων τιμών στη λιανική ρεύματος ώστε να καλύπτει και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με περιορισμό των ποσοτήτων που καλύπτονται για να μην υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση.
 
Επιδότηση ορισμένων τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. εισάγοντας μια τιμή αναφοράς για τις μονάδες αερίου) με στόχο τη μείωση των τιμών στην αγορά ρεύματος. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, τα κράτη-μέλη που αποφασίζουν να εισάγουν τέτοια μέτρα θα πρέπει να διαβουλευτούν και με τις γειτονικές χώρες και όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες. Τα μέτρα επιδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη για για εργαλεία που θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες επενδύσεις για ΑΠΕ.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:15 - 16 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.