ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα καύσιμα σε διαρκή ανηφόρα: Προβλέψεις για νέο ράλι

09:03 - 31 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Τα καύσιμα σε διαρκή ανηφόρα: Προβλέψεις για νέο ράλι
Στα 2,37 ευρώ ανά λίτρο, από 2,27 τώρα, με βάση τη μέση τιμή που δίνει το Υπ. Ανάπτυξης εκτιμά ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας η τιμή της αμόλυβδης ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου. Βέβαια ανάλογα θα κινηθούν και οι τιμές σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά ήδη να ξεπερνούν τα 2,60 ευρώ/ λίτρο.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΤ την Τρίτη το πρωί ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων έκανε λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδι που “παίζεται” εκτός Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή Ιταλίας - Ελλάδος, κι έχει στόχο την άνοδο των τιμών.

Οι τιμές στο πετρέλαιο

Πάντως ήδη οι τιμές στο πετρέλαιο τραβούν την ανηφόρα με το μπρεντ να έχει ξεπεράσει τα 120 δολάρια το βαρέλι με τους αναλυτές να προβλέπουν ακόμη και τιμές  στα 136- 137 δολάρια σε ορίζοντα 12μήνου. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, τότε βέβαια συμπληρώνει το παζλ της ανόδου των τιμών.

Βέβαια όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ οι αυξημένες τιμές “φρενάρουν” την κατανάλωση ειδικά τα Σαββατοκύριακα, κάνοντας λόγο για πτώση στη ζήτηση τις μέρες αργιών που φτάνουν το 30-40%.

Γενικά πάντως το Μάιο “φρέναρε” η αγορά που στην αρχή του έτους κινούνταν με διψήφια ποσοστά ανόδου. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ο Μάιος καταγράφει μονοψήφια αύξηση  για τη βενζίνη και το πετρελαίου κίνησης με ποσοστά αύξησης γύρω στο 6% με 8% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Φυσικό αέριο

Μόνη ελπίδα αποτελεί η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου καθώς η τιμή του στην προθεσμιακή αγορά των TTF της  Ολλανδίας κινείται κάτω  από τα 90  ευρώ ανά Mwh και συγκεκριμένα χθες ήταν στα 86,88 ευρώ ανά Mwh. Να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου την ημέρα της πολεμικής  σύρραξης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εκτινάχθηκε στα 133,04 ευρώ. Το ράλι  ανόδου  κορυφώθηκε  στις 7 Μαρτίου που έφθασε τα 228,5 ευρώ ανά Mwh .

 Μετά  το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου αρχίζει η σταδιακή αποκλιμάκωση  των τιμών  του φυσικού αερίου μέχρι σήμερα υποχωρώντας αισθητά κάτω από τα 100 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αέριο  έχει μειωθεί κατά  66%  από τα  υψηλά  επίπεδα  του Μαρτίου, αν και  η χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας  στο Χρηματιστήριο  Αθηνών  παραμένει  σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ. Για σήμερα η τιμή ανά Mwh  στη χονδρική σημείωσε άνοδο κατά  6,49% στα 228,13 ευρώ και μία μέρα νωρίτερα  ήταν στα 214,23 ευρώ ανά Mwh  με άνοδο κατά 12,8%.

Η μέση τιμή στις  χώρες της ΕΕ ήταν στα 210  ευρώ με την Ελλάδα να παραμένει  στις πρώτες θέσεις. Πάντως, τιμές άνω των 200 ευρω/MWh βλέπουν για τουλάχιστον όλο το 2022 θεσμικοί παράγοντες της αγοράς με βάση τη συγκυρία. Στο φόντο αυτό και σε συνδυασμό με τα κοστολόγια, επί τάπητος τίθενται τα εναλλακτικά σενάρια για το πού θα μπουν οι “κόφτες” ανά μορφή παραγόμενης ενέργειας, στη χονδρική τιμή, με βάση το νέο μηχανισμό, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.