ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πρώτες απαντήσεις για το γρίφο του δημοσιονομικού χώρου

19:02 - 06 Ιουν 2022 | Οικονομία
Οι πρώτες απαντήσεις για το γρίφο του δημοσιονομικού χώρου
Η εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να δώσει τα πρώτα σήματα σχετικά με την πορεία της οικονομίας και το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Την Τρίτη (7/6) η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ και την Πέμπτη (9/6) για τον πληθωρισμό.

Οι συγκεκριμένοι δείκτες, σε συνδυασμό με το πώς θα κινηθούν τα τουριστικά έσοδα Μάιο και Ιούνιο, θα κρίνουν εν πολλοίς το καλοκαιρινό πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Στην ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα), αλλά και στις τιμές των προϊόντων.

Στο ΥΠΟΙΚ εξετάζονται νέες επιδοτήσεις τύπου fuel pass για τα καύσιμα, με ιδιαίτερο focus στα νησιά.

Επιπλέον, στο τραπέζι είναι και η διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου. Δεδομένη θεωρείται επίσης η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το ενεργειακό πακέτο έχει ήδη ανακοινωθεί με τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και επομένως είναι κρίσιμο το τι θα γίνει με τις τιμές.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης ασκούνται πιέσεις για μείωση δεικτών ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, αλλά το ΥΠΟΙΚ ακόμα ζυγίζει τα δεδομένα.

Οι μειώσεις ΦΠΑ σε κάποια βασικά είδη διατροφής να είναι, πάντως, ένα από τα εξεταζόμενα σενάρια.

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL υπογραμμίζοντας ότι «οι κινήσεις στην οικονομία πρέπει να γίνονται προσεκτικά, δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα κάθε εβδομάδα».

«Οι μειώσεις ΦΠΑ σε κάποια βασικά είδη διατροφής είναι ένα από τα εξεταζόμενα σενάρια. Όποια μέτρα όμως λαμβάνουμε υπέρ του κόσμου για να τον ελαφρύνουμε πρέπει να είναι πολύ καλά υπολογισμένα για να μη δημιουργήσουμε ανησυχία στις αγορές ότι η κυβέρνησή μας για πολιτικούς λόγους τινάζει την μπάνκα στον αέρα».

Αντίστοιχα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, άφησε ανοιχτό να μειωθεί ο ΦΠΑ στο ψωμί. Πρόσθεσε, όμως, πως σημαντικότερο είναι να μειωθεί το ρεύμα και από εκεί, θα υπάρξει η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις τιμές.

Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν βεβαίως στο ΥΠΟΙΚ κι αφού περάσουν πρώτα από την έγκριση του Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις θα είναι σχετικά περιορισμένες, καθώς η κυβέρνηση θέλει να εκπέμπει αύρα εγκράτειας στις διεθνείς αγορές.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:14 - 06 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.