ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

PIMCO: Η δύσκολη ισορροπία ανάπτυξης- πληθωρισμού στην ευρωζώνη

11:41 - 16 Ιουν 2022 | Οικονομία
PIMCO: Η δύσκολη ισορροπία ανάπτυξης- πληθωρισμού στην ευρωζώνη
Καθώς ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός αγγίζει επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980, οι επενδυτές ρωτούν εάν είναι πολύ αργά για αντιστάθμιση. Οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ συνεχίζουν να ανεβαίνουν, σημειώνοντας άνοδο 8,1% από πέρυσι τον Μάιο, θέτοντας έντονες προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να τις συγκρατήσουν χωρίς να ρίξουν την οικονομία σε ύφεση.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πανδημία και μείωσε την προσφορά πολλών ζωτικών εμπορευμάτων, οδηγώντας τις τιμές απότομα υψηλότερες. Αυτές οι πιέσεις – ιδιαίτερα έντονες στην Ευρώπη – επεκτείνονται σε χώρες και προϊόντα. Η παραγωγή χάλυβα, λιπασμάτων και χαρτιού έχει συρρικνωθεί. Τα lockdown της Κίνας για μηδενικό COVID-19 επιδεινώνουν τις ελλείψεις εφοδιασμού σε τομείς όπως ο τομέας των αυτοκινήτων, ο οποίος έχει επιβραδύνει την παραγωγή, με περισσότερες καθυστερήσεις που αναμένονται.

Η Pimco σε ανάλυσή της αναφέρει πως η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή, αλλά αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα κορυφωθεί φέτος –αργότερα από ό,τι στις ΗΠΑ– καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού ανακάμπτουν και οι νομισματικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται πιο αυστηρές.

Ωστόσο, πιστεύει ότι θα είναι μια αργή και επίπονη διαδικασία και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2023, προτού επιστρέψει σταδιακά προς τον στόχο της ΕΚΤ.

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι πληθωρισμού:
Το τρέχον περιβάλλον είναι αβέβαιο και το φάσμα των αποτελεσμάτων για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό παραμένει ευρύ. Πιστεύουμε ότι η ισορροπία του κινδύνου κινείται ανοδικά σημειώνει η Pimco:

· Εξάρτηση από τη Ρωσία: Η μεγάλη εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία για φυσικό αέριο και ζωτικά γεωργικά προϊόντα υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πιο δυσεπίλυτος εκεί μέχρι να στραφεί σε άλλες πηγές.

· Σπείρα πληθωρισμού-ανάπτυξης: Όσο μεγαλύτερος είναι ο συνειδητοποιημένος πληθωρισμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αλλαγής συμπεριφοράς, οδηγώντας τους εργαζόμενους να απαιτούν υψηλότερους μισθούς και τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές τους.

· Ανταλλαγή μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης. Εν μέσω ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν περιορισμένο περιθώριο ελιγμών σε σχέση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και μπορεί να χρειαστεί να ανεχτούν υψηλότερο πληθωρισμό εάν η εναλλακτική είναι μια ύφεση που προκαλείται από την πολιτική.

· Δημοσιονομική πολιτική: Η κίνηση της Ευρώπης να διαφοροποιηθεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες οδηγεί σε υψηλότερες κρατικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια.

Επενδυτικές επιπτώσεις
Είναι πολύ αργά για να αντισταθμίσουμε τους κινδύνους του πληθωρισμού; Η Pimco απαντά:

"Κατά την άποψή μας, οι αντισταθμίσεις πληθωρισμού παραμένουν φθηνές σε σχέση με την ιστορία και εξακολουθούν να έχουν ελκυστική τιμή.

Πιστεύουμε ότι τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και τα στοιχεία ενεργητικού που συνδέονται με τον πληθωρισμό μπορούν να παρέχουν στους επενδυτές μια ισχυρή αντιστάθμιση έναντι περαιτέρω ανοδικών κραδασμών και να βελτιώσουν τη διαφοροποίηση του επιπέδου του χαρτοφυλακίου και τις δυνατότητες απόδοσης. Ακόμη και όταν οι πιέσεις τιμών που σχετίζονται με την πανδημία και τον πόλεμο εξαφανίζονται, πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να επιστρέψουμε στο προ-πανδημικό παράδειγμα της χαμηλής αλλά σταθερής ανάπτυξης και πληθωρισμού. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πιο ασταθείς και αποκλίνουσες διαδρομές πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές θα πρέπει να θεωρούν ότι το πλήρες φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων και των χαρτοφυλακίων θέσης είναι ισχυρό σε μια σειρά μακροοικονομικών περιβαλλόντων".

Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 16 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.