ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΔΣ: Προβλέπει ανάπτυξη πάνω από 3% φέτος αλλά και κινδύνους

08:57 - 12 Ιουλ 2022 | Οικονομία
ΕΔΣ: Προβλέπει ανάπτυξη πάνω από 3% φέτος αλλά και κινδύνους
Την πρόβλεψη για ανάπτυξη πάνω από 3% για φέτος κάνει στην εαρινή του έκθεση για την οικονομία το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), αν και προειδοποιεί για δημοσιονομικούς κινδύνους από την ενεργειακή κρίση και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας τονίζεται ότι η ισχυρή ανάκαμψη το 2021, σε συνδυασμό με τις έως τώρα θετικές προβλέψεις για την φετινή τουριστική σεζόν, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι και το 2022 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι σημαντική (δηλαδή πάνω από 3%) παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό που είναι κυρίως εισαγόμενος λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Σύμφωνα με το ΕΔΣ οι κύριες δημοσιονομικές ανησυχίες για το 2022 εντοπίζονται στα εξής:

  1. Πιθανή επέκταση δημοσιονομικών μέτρων στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας.
  2. Πιθανή κατάπτωση μέρους των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό μέγεθος, άνω των 30 δισ. ευρώ.
  3. Επιπλέον δημοσιονομικός κίνδυνος απορρέει από εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που αφορούν κυρίως, αναδρομικές καταβολές-επιστροφές λόγω μειώσεων επικουρικών συντάξεων και "δώρων" κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  4. Τέλος, δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόσθετες δημοσιονομικές πιέσεις είτε λόγω του εκλογικού κύκλου, είτε λόγω γεωπολιτικών εντάσεων όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στο Αιγαίο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.