ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's: «Ευάλωτη» η Ελλάδα στη μάχη με το στασιμοπληθωρισμό

12:31 - 02 Αυγ 2022 | Οικονομία
Moody's: «Ευάλωτη» η Ελλάδα στη μάχη με το στασιμοπληθωρισμό
Στη λίστα με τις χώρες που παρουσιάζουν περιορισμένες δυνατότητες για την καταπολέμηση ενός στασιμοπληθωριστικού κύκλου εντάσσει την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην ΕΕ έφτασε στο 9,6% τον Ιούνιο του 2022, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1983.

Το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού δεν είναι δεδομένο, ωστόσο, είναι υπαρκτό και ο Moody's ζυγίζει τα στοιχεία για κάθε χώρα.

Σύμφωνα με αυτά, η Νότια Ευρώπη είναι σε κάθε περίπτωση περισσότερο εκτεθειμένη σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού. 

Η Μάλτα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Κροατία, είναι πιο ευάλωτες επειδή είναι πιο πιθανό να δουν τις μεταβατικές αυξήσεις τιμών να γίνονται μόνιμες και να έχουν σχετικά χαμηλές δυνατότητες πολιτικής . 

Παρόλο που η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία είναι λιγότερο ευάλωτες στον πληθωρισμό, τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η όλο και μεγαλύτερη έκθεση σε κυμαινόμενα επιτόκια και οι σημαντικές πληρωμές κεφαλαίου και τόκων που έχουν τους επόμενους 12 μήνες, αυξάνουν τους κινδύνους. 

Τέλος όπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα και η Ρουμανία φαίνεται να είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε ένα σενάριο "ριζωμένου" πληθωρισμού, ωστόσο οι δυνατότητες πολιτικής για την καταπολέμηση ενός στασιμοπληθωριστικού κύκλου είναι από τις πιο αδύναμες στην Ε.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.