ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κλοιό ενεργειακών απειλών για οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά Κύριο

10:06 - 26 Αυγ 2022 | Οικονομία
Σε κλοιό ενεργειακών απειλών για οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Το ράλι στις τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα βάζουν στην «πρέσα» τη διεθνή αλλά και την εγχώρια οικονομία, που λόγω και των εγγενών της προβλημάτων (χρέος) μπαίνει σε νέα φάση δοκιμασίας, όπως άλλωστε και συνολικά η Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά στην αγορά χονδρικής του ρεύματος οι τιμές έφτασαν σε νέα ιστορικά, σπάζοντας το φράγμα των 700 ευρώ ανά MWH, σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες την Ιταλία και τη Γαλλία. Στην Ιταλία η χονδρική τιμή για σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 718 ευρώ ανά MWh και στη Γαλλία τα 706 ευρώ με άλμα άνω του 10%. Πάνω από τα 700 ευρώ βρίσκεται η τιμή της μεγαβατώρας και σε Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Κροατία και Βέλγιο, ενώ ακολουθούν η Γερμανία με 699 ευρώ η μεγαβατώρα, η Μεγάλη Βρετανία με 679 ευρώ και η Ολλανδία με 693 ευρώ. Ηχηρή εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη παραμένουν οι χώρες της Ιβηρικής που έχουν αποσπάσει ειδικό καθεστώς τιμολόγησης από τις Βρυξέλλες - ένα καθεστώς που κρατά την τιμή της μεγαβατώρας σε Ισπανία και Πορτογαλία στα 175 ευρώ. 

Στα 402,03 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Παρασκευή 26/8/2022. Η τιμή αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 15,1%, το φυσικό αέριο 49,3% τα υδροηλεκτρικά 4,6% οι εισαγωγές 4,6% και οι ανανεώσιμες 20,1%.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 17,315 MWh και οι εισαγωγές στις 7,026 MWh.

Το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάσσεται πάνω και από τα 320 ευρώ ανά MWh και φτάνει σε επίπεδα δεκαπλάσια από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Χθες τα ολλανδικά futures του επόμενου μήνα που δίνουν και την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς έφτασαν στα 321 ευρώ, εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα, πλήρης διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream την οποία έχει ανακοινώσει η ρωσική Gazprom για το διάστημα από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. 

Το πετρέλαιο

Νέα άνοδο στην περιοχή των 100 δολ. το βαρέλι καταγράφει εσχάτως και η τιμή του πετρελαίου συμπληρώνοντας το μπαράζ ανατιμήσεων στη διεθνή ενεργειακή αγορά. Την ίδια ώρα οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα ανακάμψει στα 125 δολάρια τους επόμενους μήνες, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη υποδεικνύουν υψηλότερες τιμές, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα υποχωρεί και τα αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλά πολλών ετών. 

Η τράπεζα σημειώνει επίσης την επερχόμενη αναστάτωση στις αγορές πετρελαίου όταν τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών θαλάσσιων εισαγωγών πετρελαίου τον Δεκέμβριο.  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές αργού πετρελαίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και τα προϊόντα διύλισης έως τις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει προβλήματα καθώς οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ ανήλθαν σε 2,8 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο», αναφέρεται στο σημείωμα.

Σήματα κινδύνου

Η ευρωζώνη έχει ήδη εισέλθει σε μια «ήπια» ύφεση που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους της UBS Group AG.

Η οικονομία των 19 χωρών μελών θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και 0,2% το τέταρτο, προβλέπουν οι αναλυτές της UBS σε έκθεση προς πελάτες της τράπεζας. «Υπό το φως των νέων σημαντικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, που συνεπάγονται περαιτέρω πίεση στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στις πάγιες επενδύσεις, αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της UBS με επικεφαλής τον Ράινχαρντ Κλόζε. Στην έκθεση τονίζεται μάλιστα ότι αν καταστεί απαραίτητη η επιβολή δελτίου στο αέριο, «η οικονομική ζημιά θα ήταν πιθανότατα πολύ χειρότερη». Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley εμφανίζονται επίσης πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας μια βαθύτερη συρρίκνωση της ευρωζώνης από ό,τι προηγουμένως, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο. «Βλέπουμε έναν πιο μακροχρόνιο αντίκτυπο αυτής της ενεργειακής κρίσης το επόμενο έτος, καθώς αναμένουμε ότι οι υψηλότερες τιμές και η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό θα παραμείνουν και τον χειμώνα 2023-24», ανέφεραν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Γενς Άιζενσμιντ. «Όμως δεν είναι όλα ζοφερά, και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια ανάκαμψη θα ακολουθήσει την αδύναμη φάση, λόγω της αύξησης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων».

Ανάπτυξη ύψους 0,1% σημείωσε το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το β' τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε χθες η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν επίσης προβλέψει στασιμότητα. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο σε ημερολογιακή και προσαρμοσμένη βάση τιμών, πάνω από το 1,4% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Βελτίωση διαπιστώνεται και σε ό,τι αφορά την ταμειακή κατάσταση του κράτους, με το έλλειμμα κρατιδιακών, δημοτικών και κοινωνικών ταμείων να περιορίζεται στο 0,7% κατά το α' εξάμηνο του 2022, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι έφθανε το 4,3%, λόγω κυρίως των έκτακτων δαπανών για την πανδημία.

Η Ελλάδα 

Πάντως το όλο σκηνικό με τη συνεχή άνοδο των τιμών αερίου και ρεύματος δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα. Όπως, μάλιστα, ανέφερε, πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικης Ραδιοφωνίας βασικό στοιχείο ανησυχίας, είναι το πώς κινείται καθημερινά το φυσικό αέριο.

Βασικό στοιχείο ανησυχίας, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας είναι το πώς κινείται καθημερινά το φυσικό αέριο. «Όσο ψηλότερα κινείται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη στήριξης στους λογαριασμούς του πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών να βοηθήσει την κοινωνία κάπου αλλού. Όταν, συνεπώς, το φυσικό αέριο εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, κάθε πρωί κοιτάμε πώς εξελίσσεται η τιμή, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων συστατικών για να δούμε πού πηγαίνουμε και πού πρέπει να είναι η στήριξη των πολιτών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.