ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα-Ετυμηγορίες από Moody’s, DBRS Κύριο

08:00 - 16 Σεπ 2022 | Οικονομία
Στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα-Ετυμηγορίες από Moody’s, DBRS
Σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα κρίνουν εν μέρει τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο για την κατάκτηση του investment grade (επενδυτική βαθμίδα), αναμένουν απόψε (16/9) οι επενδυτές μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Wall Street. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody’s και DBRS Morningstar είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους, όπου θα αναβαθμίσουν -ή όχι- το ελληνικό αξιόχρεο.

Η πρώτη, έχοντας τη φήμη της αυστηρής, βαθμολογεί προς το παρόν τη χώρα μας τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η δεύτερη μόλις ένα. Αν λάβουμε υπόψη ότι η DBRS ήταν αυτή που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην τελευταία της αξιολόγηση, ενώ η Moody’s διατήρησε αμετάβλητη τη στάση της, τότε πιθανότατα η Moody’s θα είναι εκείνη που θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση, με την προσοχή να «πέφτει» κυρίως πάνω της.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με Ba3 και σταθερό outlook και η καναδική DBRS με BB High και ουδέτερες προοπτικές. Σύμφωνα με αναλυτές, το πιο πιθανό σενάριο για την αποψινή αξιολόγηση είναι η αναβάθμιση των προοπτικών της εγχώριας οικονομίας από τη Moody’s σε θετικές (από ουδέτερες), χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι ως προς την πιστοληπτική ικανότητα.

Ο «χρησμός» της Citi

Οι πολυαναμενόμενες αξιολογήσεις βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της Citi, η οποία προβλέπει αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα από τη Moody’s και καμία αλλαγή από την DBRS. «Βλέπουμε περιθώρια για μια αναβάθμιση από τη Moody’s μέσω μιας αναβάθμισης κατά μία βαθμίδα σε Ba2. Εξάλλου, η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB High το Μάρτιο, την υψηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των τεσσάρων βασικών οίκων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Citi. Πάντως, στο βασικό της σενάριο η Citi κάνει λόγο για αμετάβλητη τακτική και από τους δύο οίκους αξιολόγησης, χωρίς κάποια αλλαγή για το ελληνικό αξιόχρεο.

Σε άλλο σημείο, η Citi υπενθυμίζει ότι η Moody's στην τελευταία της αξιολόγηση έθεσε ως ανώτατο όριο της Ελλάδας τη βαθμίδα A3, με αξιολογήσεις σε τέσσερις πυλώνες και συγκεκριμένα σε baa3 για την οικονομική ισχύ, σε ba1 για τη θεσμική δυναμική και τη διακυβέρνηση, σε ba3 για τη δημοσιονομική ισχύ και σε ba για την ευαισθησία στον κίνδυνο εκδήλωσης γεγονότων. Η Citi σχολιάζει επίσης τη θέση της Moody's για το σενάριο που ο πληθωρισμός θα έχει διάρκεια, στο οποίο τονίζει ότι η Ελλάδα θα έχει τη μικρότερη έκθεση εντός της Ευρωζώνης.

Τι έπεται

Αναφορικά με τις υπόλοιπες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για το 2022, μετά τις Moody’s-DBRS ακολουθούν η Fitch Ratings στις 7 Οκτωβρίου (BB με θετικό outlook), η Standard and Poor’s στις 21 Οκτωβρίου (BB+ με σταθερό outlook), ενώ αξίζει να αναφερθεί και η Scope Ratings η οποία βαθμολογεί τη χώρα μας με BB+ και σταθερό outlook.

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που είδαν την αξιολόγησή τους να αναβαθμίζεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς στις 22 Απριλίου είχε αναβαθμιστεί από την S&P σε BB+ με σταθερές προοπτικές. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του πολέμου, μόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αναβαθμίστηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκθέσεις των Moody’s και DBRS αναμένεται να έχουν και σημαντικό αντίκτυπο τόσο στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων όσο και στην πρόθεση του ελληνικού δημοσίου να ξαναβγεί στις αγορές. Βέβαια, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φαντάζει δύσκολο έως απίθανο σενάριο για φέτος -με τρεισήμισι μήνες να απομένουν- με το 2023 και τις επερχόμενες εκλογές να αποτελούν το χρονικό «σημείο κλειδί», κατά το οποίο θα γίνει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και σιγουριά το επόμενο «βήμα».

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 14:45 - 16 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.