ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιβεβαίωσε το ΒΒ (High) για την Ελλάδα η DBRS Κύριο

23:30 - 16 Σεπ 2022 | Οικονομία
Επιβεβαίωσε το ΒΒ (High) για την Ελλάδα η DBRS
Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής του ικανότητας στο ΒΒ (High) με σταθερές προοπτικές (outlook) για την Ελλάδα, προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, διατηρώντας τη χώρα μας ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης (trend) απηχεί την άποψη της DBRS ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών μεγεθών της, καθώς και του χρέους της, παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 θα στηρίξει φέτος την οικονομία, σύμφωνα με την DBRS, παρότι η οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά γεγονότα έχει αυξηθεί.

{https://twitter.com/DBRSMorningstar/status/1570866567595917314}

Οι κύριοι κίνδυνοι για τις προοπτικές συνδέονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή αποκοπή από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παρά τη φθίνουσα εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει μέτρια εκτεθειμένη στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική επιτείνει τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό πάνω από το 4%, αφού είχαν αγγίξει ιστορικά χαμηλά.

Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, το ευνοϊκό προφίλ χρέους της Ελλάδας, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα και η στήριξη της ΕΚΤ σε μια κατάσταση διαταραχής της αγοράς, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των κινδύνων.

Επιπλέον, η χώρα πρόκειται να λάβει περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων από το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ επόμενης γενιάς και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο τα επόμενα χρόνια. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας (Ελλάδα 2.0) αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που εάν εφαρμοστούν θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις χωρίς αποκλεισμούς, μειώνοντας το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ.

Αντίθετα, οι αξιολογήσεις συγκρατούνται από τις οικονομικά ζητήματα που κληρονόμησε η Ελλάδα από την παρατεταμένη κρίση, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ και τα ακόμη υψηλά κόκκινα δάνεια. Οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης από 21% του ΑΕΠ το 2009 σε 12,8% το 2021, στο χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη και πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 22,2%.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:40 - 16 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.