ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα αναβαθμίσει την Ελλάδα η S&P; Τι προβλέπουν οι αναλυτές Κύριο

13:30 - 21 Οκτ 2022 | Οικονομία
Θα αναβαθμίσει την Ελλάδα η S&P; Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Αργά το βράδυ αναμένεται να ανακοινώσει η S&P την έκθεσή της αναφορικά με το ελληνικό αξιόχρεο για το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο οίκος, όπως και η DBRS, δίνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αξιολογήσεις που απέχουν μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒ+ και ΒΒ high αντίστοιχα), ενώ η αξιολόγηση της Fitch απέχει δύο σκαλοπάτια (BB με θετικές προοπτικές) και της Moody’s τρία (Ba3 με σταθερές προοπτικές)

Όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής, οι απόψεις των αναλυτών για την ετυμηγορία της S&P διίστανται, με την J&P Morgan να έχει εκφράσει λίγες ημέρες νωρίτερα ότι η αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου θα «παρακολουθηθεί στενά από τις αγορές αλλά εμείς δεν αναμένουμε καμία ενέργεια».

«Με δεδομένο ότι η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα μόλις τον Απρίλιο του 2022 όπως και λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα στην περιοχή, βλέπουμε χαμηλές πιθανότητες μιας αναβάθμισης, για δεύτερο κατά σειρά review από την S&P για την Ελλάδα», εξηγούν οι αναλυτές της JP Morgan.

Στάση αναμονής

Από την άλλη, η Société Générale υπογραμμίζει ότι πιθανόν η S&P θα τηρήσει μια στάση αναμονής και θα επιλέξει να μην προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές.

Μάλιστα, οι αναλυτές του γαλλικού οίκου εξηγούν με τη σειρά τους ότι η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στο BB+ από BB τον Απρίλιο και έκτοτε, οι δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας βελτιώθηκαν, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εμφάνιση του κινδύνου ύφεσης.

Αν και ο γαλλικός επενδυτικός οίκος προβλέπει πως υπάρχει το θετικό έδαφος για την ελληνική αξιολόγηση, οι αναλυτές θεωρούν ότι η S&P πιθανότατα θα είναι προσεκτική και θα αποφύγει μία αναβάθμιση για την ώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η DZ Bank 

Την ίδια άποψη υιοθετεί και η DZ Bank, καθώς υπογραμμίζει ότι η τάση του αξιόχρεου της Ελλάδας είναι ανοδική, με το ΒΒ+ που δίνει η S&P να σημαίνει ότι η χώρα απέχει ελάχιστα από την επενδυτική βαθμίδα.

«Με δεδομένο, όμως, ότι η πιο πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας έγινε μόλις τον Απρίλιο και ότι η S&P ήδη δίνει στη χώρα την καλύτερη αξιολόγηση ανάμεσα στο Big Three των οίκων, υποθέτουμε ότι η S&P Global Ratings θα υιοθετήσει μία στάση αναμονής για την ώρα, μπροστά στους κινδύνους μιας ύφεσης και άρα θα αφήσει την αξιολόγηση και το outlook σταθερή», σημειώνουν οι αναλυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.