ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Καμπανάκι για λουκέτα σε επιχειρήσεις λόγω ενεργειακής κρίσης

09:29 - 17 Νοε 2022 | Οικονομία
ΕΚΤ: Καμπανάκι για λουκέτα σε επιχειρήσεις λόγω ενεργειακής κρίσης
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά με αφορμή τη χθεσινή Έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

«Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos. «Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μια τεχνική ύφεση στη ζώνη του ευρώ έχει γίνει πιο πιθανή» συμπλήρωσε.

Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως αναφέρει η ΕΚΤ,  αυξάνουν την ευπάθεια των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων που μάλιστα είναι εκτεθειμένες σε υψηλό χρέος. Οι εξελίξεις, σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτουν επίσης πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων. Επιπλέον, όλα αυτά τα τρωτά σημεία θα μπορούσαν να επενεργήσουν  ταυτόχρονα, δυνητικά ενισχύοντας το ένα το άλλο. Οι προκλήσεις του εταιρικού τομέα έχουν αυξηθεί εν μέσω υψηλότερου κόστους ενέργειας και άλλων εισροών, τονίζει η ΕΚΤ που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο “λουκέτων’ στην αγορά.

Μάλιστα στην Έκθεσή της η ΕΚΤ επισημαίνει ότι υψηλότερο κίνδυνο αφερεγγυότητας μπορεί να διατρέξουν επιπλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, καθώς η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας μπορεί να θέσει προκλήσεις σε επιχειρηματικά μοντέλα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ζώνης του ευρώ. 

Όπως προσθέτει, η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας μπορεί να θέσει προκλήσεις σε ορισμένα επιχειρηματικά μοντέλα και να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ζώνης του ευρώ. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να μειώνεται σε εκείνους τους τομείς που είναι πιο ενεργοβόροι. 
 
Επιπλέον, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, το τρέχον σοκ στις τιμές της ενέργειας –και ιδίως οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου στη ζώνη του ευρώ– επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ζώνης του ευρώ. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί ενδέχεται να έχουν μικρότερη τιμολογιακή δύναμη από τους διεθνείς ανταγωνιστές τους για να μετακυλίσουν υψηλότερα κόστη και τιμές εισροών στους τελικούς χρήστες. Αυτό φέρνει ορισμένες εταιρείες σε ευάλωτη θέση, ιδιαίτερα εκείνες με αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υψηλή κατανάλωση ενέργειας και σταθερές συμβατικές υποχρεώσεις.
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.