ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεύμα: «Ξεφουσκώνουν» κι άλλο οι λογαριασμοί τον Δεκέμβριο- Οι εκτιμήσεις

09:11 - 18 Νοε 2022 | Οικονομία
Ρεύμα: «Ξεφουσκώνουν» κι άλλο οι λογαριασμοί τον Δεκέμβριο- Οι εκτιμήσεις
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής αναμένεται να ανακοινώσουν τις νέες λιανικές τιμές ανά κιλοβατώρα για το Δεκέμβριο οι προμηθευτές και ήδη τα σχετικά τμήματα των εταιρειών φαίνεται να καταλήγουν σε αποκλιμακώσεις των χρεώσεων σε σχέση με τα τιμολόγια που ισχύουν τον Νοέμβριο.

Η εκτίμηση είναι ότι το “κούρεμα” της τιμής θα είναι κοντά στα δέκα λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες και για τον Νοέμβριο είχαν δώσει χρεώσεις έως και 35% χαμηλότερες σε σχέση με τον Οκτώβριο. 

Συγκεκριμένα κινήθηκαν σε ένα εύρος μεταξύ 35 και 40 λεπτών ανά κιλοβατώρα, Η ΔΕΗ που κατέχει πάνω από 60% της αγοράς έδωσε τιμή στα 39,7 λεπτά για το οικιακό τιμολόγιο για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 40,9 λεπτά για μεγαλύτερες καταναλώσεις. Άρα για τον Δεκέμβριο η τιμή αναμένεται να είναι πέριξ των 30 λεπτών ανά κιλοβατώρα, κάτι που δίνει “ανάσες” στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που στηρίζει τις επιδοτήσεις ενώ καθιστά μηδενική τη συμβολή του προϋπολογισμού στη διαδικασία επιδοτήσεων.

Η εικόνα αυτή των τελευταίων δυο μηνών είναι απότοκο της τάσης μείωσης τιμών φυσικού αερίου. Να σημειωθεί ότι οι πάροχοι τιμολογούν με βάση τις τιμές συμβολαίων TTF του επόμενου μήνα. Υπενθυμίζεται ότι στον Ολλανδικό δείκτη  καταγράφεται σταθερά ένα επίπεδο τιμών  περιξ των 100 - 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αισθητά μειωμένο σε σχέση με τα ρεκόρ των 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα του Αυγούστου. Ανάλογη είναι η τάση και στα συμβόλαια των επομένων μηνών.

Συμμαχος της όλης εικόνας είναι βέβαια το γεγονός ότι αφενός οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες με φυσικό αέριο αλλά και ότι ο καιρός έχει επιτρέψει στα νοικοκυριά να μην έχουν ανάγκες θέρμανσης. Έτσι καταγράφεται πτώση ζήτησης σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου Οκρτωβρίου 2019 -21 στο επίπεδο του 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο εισήχθησαν στην Ευρώπη μόλις μόλις στα 2 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) από τη Ρωσία.

Οι τιμές ρεύματος

Σημειώνεται ότι η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στο διάστημα από 1/11 ως 18/11/2022 διαμορφώθηκε στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 205,38 ευρώ/MWh, έναντι μέσης τιμής χονδρικής τον Οκτώβριο στα 232,60 ευρώ/MWh.

Για σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 222,62 ευρώ/MWh με πτώση 9,9%, ενώ η τιμή TTF στα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισε χθες στην ενδοημερήσια αγορά του ολλανδικού hub στα 115,500, με άνοδο 1,405%.

Με την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο όλο μείγμα η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο κατέγραψε στην Ελλάδα πτώση   44,20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο παραμένει η ακριβότερη της Ευρώπης.

Αναλυτικά η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας τον Οκτώβριο ήταν στα 232,60 ευρώ/MWh, έναντι περίπου 412 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο. 

Η παράμετρος του μηχανισμού

Να σημειωθεί ότι δρομολογείται κι ένας νέος μηχανισμός “κουρέματος” των κερδών των προμηθευτών με τη σχετική ρύθμιση που εισηγήθηκε το ΥΠΕΝ. Κάτι που φαίνεται να παίζει και κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την τροπολογία,  τα υπερέσοδα  θα υπολογίζονται στη βάση μιας «Εύλογης Μέσης Τιμή Λιανικής» που θα καθορίζεται ανά μήνα και θα διαφοροποιείται ανά επίπεδο τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή). Η εύλογη τιμή θα ενσωματώνει το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπτωση (με βασικές συνιστώσες το χονδρεμπορικό κόστος, τις απώλειες συστήματος, το λειτουργικό κόστος και τις αποκλίσεις) στην οποία θα προστίθεται ένα εύλογο περιθώριο κέρδους. Επιπλέον, υπολογίζεται η Μέση Τιμή Χρέωσης ανά μήνα εξέτασης, ως η μεσοσταθμική τιμή χρέωσης επί των τιμολογίων που παρέχονται από τον κάθε προμηθευτή, στη βάση των καταναλώσεων ανά τιμολόγιο, χωρίς να υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις. . Για τον υπολογισμό της Μέσης Τιμής Χρέωσης θα μπορούν να συνυπολογίζονται και τα σταθερά τιμολόγια, καθώς και οι εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές..

Τα υπερέσοδα  έσοδα ανά μήνα για κάθε προμηθευτή υπολογίζονται ως το γινόμενο της διαφοράς της Μέσης Τιμής Χρέωσης   και της αντίστοιχης  Εύλογης Μέσης Τιμής Λιανικής, επί την ποσότητα της προμηθευόμενης ανά μήνα ηλεκτρικής ενέργειας. Θα αφαιρούνται τα ποσά που ο κάθε προμηθευτής έχει καταβάλει για πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging). Εφόσον  τα υπερέσοδα που προκύπτουν ανά μήνα από την φόρμουλα αυτή έχουν θετική τιμή, τότε «σχηματίζουν» την έκτακτη εισφορά. Αν η τιμή είναι αρνητική, τότε η εισφορά για το μήνα αυτό λογίζεται ως μηδενική και ποσό απομειώνει την έκτακτη εισφορά των επόμενων μηνών.

Προβλέπεται επίσης η  επιβολή προσωρινού ποσού εισφοράς αν κατά τον χρόνο υπολογισμού, οι μετρήσεις ορισμένων καταναλώσεων δεν είναι διαθέσιμες. Τα έσοδα  αποδίδονται στον ΔΑΠΕΕΠ  (ως Διαχειριστή του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης), στον οποίο δίνεται και η δυνατότητα να προβαίνει σε συμψηφισμούς  αν εκκρεμούν αιτήματα πληρωμής από το ΤΕΜ  προς τους προμηθευτές.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.