ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανική συνταγή «τύπου Γέφυρας» στήνει η κυβέρνηση ενόψει εκλογών Κύριο

12:41 - 24 Νοε 2022 | Οικονομία
Ισπανική συνταγή «τύπου Γέφυρας» στήνει η κυβέρνηση ενόψει εκλογών
Φόρμουλα στήριξης των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα με την αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά τους δάνεια αναζητεί η κυβέρνηση αλλά και τα επιτελεία των τραπεζών. Η πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση αλλά και το γεγονός ότι κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία, (με βαρύ παρελθόν σε πλειστηριασμούς κατοικιών κτλ), έχουν βάλει μπρος μηχανισμούς επιδοτήσεων του επιπλέον κόστους που επιφέρουν σε οικογενειακούς προϋπολογισμούς τα ανοδικά σερί των επιτοκίων της ΕΚΤ (που μάλιστα θα συνεχιστούν) έχουν αφυπνίσει την κυβέρνηση εν όψει και εκλογών.

Έτσι την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών. “Εχουμε πολλούς τρόπους να βοηθήσουμε δανειολήπτες σε δυσκολία ώστε να εξυπηρετούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να αποπληρώνουν τα δάνεια” τόνισε ενώ και  ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια ομιλίας τους σε οικονομικό συνέδριο ζήτησε από τις τράπεζες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστούν επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και να δείξουν ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι τράπεζες

Να σημειωθεί ότι και στελέχη από τις συστημικές τράπεζες δεν κρύβουν ότι εξελίσσεται η συζήτηση για την στήριξη των δανειοληπτών από την απότομη άνοδο των επιτοκίων.

Με βάση μάλιστα πληροφορίες υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο για ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει κάλυψη από το κράτος, προς όφελος των ευάλωτων στρωμάτων,  μέρους της μηνιαίας δόσης των δανειοληπτών που έχουν επιβαρυνθεί από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στα πρότυπα των προγραμμάτων Γέφυρα 1 και Γέφυρα 2. Έτσι, εκτιμάται, ότι θα “κουρευτεί” το επιπλέον κόστος από την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Μάλιστα και οι θεσμοί φέρεται να έχουν ενημερωθεί σχετικά. Να σημειωθεί βέβαια ότι η Κομισιόν εστιάζει σε στοχευμένα και όχι ορίζονται μέτρα που έχουν απεύθυνση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Με βάση πάντως πληροφορίες εξετάζεται η επιδότηση της προσαύξησης της δόσης που έχει προκύψει από τον Ιούλιο του 2022, σε περιπτώσεις υποθήκης πρώτη κατοικία αλλά και σε ενήμερα δάνεια και υπό προϋποθέσεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές, ενώ θα θα υπάρχει περίοδος επιτήρησης των δανειοληπτών μετά τη λήξη του προγράμματος.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.