ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ και τράπεζες ψάχνουν τη «χρυσή τομή» για τους δανειολήπτες

10:35 - 01 Δεκ 2022 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ και τράπεζες ψάχνουν τη «χρυσή τομή» για τους δανειολήπτες
Νές γύρος διαπραγμάτευσης κυβέρνησης- τραπεζιτών είναι προγραμματισμένος για το απόγευμα της Πέμπτης (1/12), με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις προηγούμενες συναντήσεις να γίνουν κινήσεις, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν προκύψει σημαντικές διαφωνίες.

Οι τράπεζες έχουν απορρίψει το ισπανικό μοντέλο που πρότεινε η κυβέρνηση και προτείνουν πιο μετρημένες λύσεις.

Στο πρόσφατο roadshow στο Λονδίνο, στο οποίο παρέστη και ο πρωθυπουργός, φάνηκε να υπάρχει, πάντως, διάθεση συνεννόησης και εκτιμάται πως σήμερα ενδεχομένως να υπάρξει πρόοδος.

Οι τράπεζες προτείνουν από τη μεριά τους μείωση της δόσης των στεγαστικών δανείων είτε με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου είτε με κεφαλαιοποίηση των τόκων για την περίοδο μετά την ρύθμιση.

Αυτή η λύση είναι δεδομένο πως δοθεί ως επιλογή για όσους φυσικά δανειολήπτες το επιθυμούν. Το πρόγραμμα Γέφυρα 1 θα αποτελέσει το θεμέλιο για αυτή τη λύση.

Επίσης, εξετάζεται και η δυνατότητα επιδότησης της αυξημένης δόσης με τη συνδρομή του κράτους.

Επιτόκια καταθέσεων

Η κυβέρνηση ζητά αλλαγές και στα επιτόκια καταθέσεων.

Οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει αυξήσεις από τις αρχές του νέου έτους. Εκτιμάται πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα διανείμουν περί τα 800 εκατ. τόκους καταθέσεων την επόμενη χρονιά.

Δεν αποκλείεται πάντως οι τράπεζες σε ένδειξη καλής θέλησης να προβούν και μέσα στον Δεκέμβριο σε κάποια μικρή άνοδο των επιτοκίων των καταθέσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.