ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P: Βελτιώθηκε οριακά η μεταποίηση της Ελλάδας τον Νοέμβριο

13:04 - 01 Δεκ 2022 | Οικονομία
S&P: Βελτιώθηκε οριακά η μεταποίηση της Ελλάδας τον Νοέμβριο
Μικρή βελτίωση κατέγραψε για τον μήνα Νοέμβριο η μεταποίηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη PMI της S&P Global, ωστόσο καταγράφηκε περαιτέρω σταθερή πτώση της παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, ο PMI για την ελληνική μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες έναντι 48,1 μονάδων τον Οκτώβριο.

Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε πέμπτη συνεχή μηνιαία μείωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Βάσει των αποτελεσμάτων, τα επίπεδα παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκαν για έκτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο, ενώ η μείωση της παραγωγής ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι η ασθενής ζήτηση από την πλευρά των πελατών και η μείωση των εισροών νέων παραγγελιών οδήγησαν στην ύφεση.

Συρρίκνωση των νέων πωλήσεων

Πίσω από την πτώση της παραγωγής βρισκόταν η περαιτέρω συρρίκνωση των νέων πωλήσεων στα μέσα του τέταρτου τριμήνου. Η μείωση των νεών παραγγελιών ήταν σε γενικές γραμμές απότομη παρά την εξασθένηση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησαν στη διστακτικότητα των πελατών, ενώ υπήρξαν και αναφορές για ακυρώσεις παραγγελιών. Οι συνθήκες ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού ήταν επίσης δύσκολες, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν περαιτέρω.

Παρά τις αναφορές για χαμηλότερο κόστος ορισμένων βασικών αγαθών, ο ρυθμός αύξησης ήταν ιστορικά αυξημένος λόγω των περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.