ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Fitch Solutions προειδοποιεί για το ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

00:20 - 03 Ιαν 2023 | Οικονομία
Η Fitch Solutions προειδοποιεί για το ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Σε ανοδική τροχιά παραμένει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με τη Fitch Solutions αναμένεται να διευρυνθεί από 6,7% του ΑΕΠ το 2021 σε 7,3% το 2022 (σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη 5,7%) πριν μειωθεί στο 6,4% το 2023 (προηγουμένως 5,5%).

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, οι νέες προβλέψεις συνάδουν με τις αναθεωρήσεις των ιστορικών στοιχείων που έδειξαν μεγαλύτερο έλλειμμα το 2021 απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως (12,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 10,8 δισ. ευρώ προηγουμένως), παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αύξηση του λογαριασμού των εισαγωγών το 2022.

«Τα αδύναμα στοιχεία του γ’ τριμήνου μας οδήγησαν να μειώσουμε τις προβλέψεις μας για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2022 από 6,6% σε 5,0%, αυξάνοντας περαιτέρω το προβλεπόμενο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ», προσθέτει η Fitch Solutions, ενώ συμπληρώνει:

«Τα κέρδη από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ζωτικής σημασίας τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας αντισταθμίστηκαν από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον παγκόσμιο πληθωρισμό που αυξάνουν τις τιμές των εισαγωγών».

Σε αυτό το πλαίσιο, «αναμένουμε ότι η άμβλυνση της ζήτησης για εισαγωγές εκτός ενέργειας θα διευκολύνει μια ελαφρά μείωση του εμπορικού ελλείμματος αγαθών το 2023. Ωστόσο, η αύξηση των εξαγωγών (υπηρεσίες) θα εξασθενήσει το 2023 καθώς η ευρωπαϊκή ύφεση θα ανακόψει τη ζήτηση για ταξίδια», σημειώνει η Fitch Solutions.

Άμεσες ξένες επενδύσεις

«Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα θα εξασθενήσουν το 2023 καθώς η περιφερειακή αβεβαιότητα επιβαρύνει το κλίμα.  Η Ελλάδα διατηρεί τη μεγαλύτερη αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (NIIP) σε σχέση με το ΑΕΠ στην ευρωζώνη, στο -155,7% το β’ τρίμηνο του 2022», αναφέρει επίσης ο οίκος.

Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, οι εισροές ΑΞΕ έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο από το 2019, μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το σκηνικό βελτιώθηκε περαιτέρω το 2021. Ωστόσο, οι εισροές άρχισαν να μετριάζονται το 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε το οικονομικό κλίμα.

«Αν και αναμένουμε νέα μείωση των ξένων επενδύσεων το 2023, αυτή πιθανότατα θα είναι ήπιου εύρους και θα ενέχει περιορισμένους κινδύνους για την εξωτερική θέση της Ελλάδας. Η πλειονότητα των εξωτερικών υποχρεώσεων της Ελλάδας είναι σε ευρώ και σταθμίζονται με χαμηλά επιτόκια εξαιτίας των πιστωτών της, γεγονός το οποίο μετριάζει περαιτέρω τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους» καταλήγει η Fitch Solutions.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:25 - 03 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.