ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τραβά την ανηφόρα με τη νέα χρονιά

09:19 - 03 Ιαν 2023 | Οικονομία
Πετρέλαιο θέρμανσης: Τραβά την ανηφόρα με τη νέα χρονιά
Παρελθόν για το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελούν τόσο η κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ ανά λίτρο, αλλά και η έκπτωση 0,0375 ευρώ ανά λίτρο που έδιναν τα διυλιστήρια στις εταιρείες εμπορίας.

Έτσι, με την εξάντληση των αποθεμάτων που έχουν αγοραστεί από την προηγούμενη χρονιά με τις αυξημένες επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις αναμένεται να καταγραφεί άνοδος της τιμής κατά 10 - 15 λεπτά το λίτρο κι έτσι η τιμή να φτάσει από το μέσο πανελλαδικό επίπεδο του 1,138 ευρώ ανά λίτρο κοντά στο 1,23 - 1,28 ευρώ.

Όπως όμως τονίζουν παράγοντες της αγοράς συνδυαστικά με την κρατική επιδότηση των 15 λεπτών, όπως διαμορφώνεται από την 1η Ιανουαρίου, η τιμή παραμένει προσιτή, καθώς παρά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές κρατιέται στο επίπεδο των 85 δολαρίων ανά βαρέλι (το μπρεντ).

Πάντως σε σχέση με τα διυλιστήρια και ειδικά τον Όμιλο της HELLENiQ ENERGY τρέχει η εκκαθάριση της δράσης για την δωρεάν χορήγηση 500 λίτρων πετρελαίου σε πολύτεκνες οικογένειες. Δηλαδή, παραδόσεις πετρελαίου θα γίνουν και το επόμενο διάστημα καθώς τρέχουν οι διασταυρώσεις στοιχείων από την ΑΑΔΕ. Βέβαια, πλέον τα διυλιστήρια καλούνται να δώσουν στον κρατικό κορβανά έξτρα φορολογία, με βάση όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Επίδομα θέρμανσης

Στο μεταξύ καταφύγιο για πολλά νοικοκυριά είναι το επίδομα θέρμανσης με τις αιτήσεις να έχουν φτάσει τις 1.192.186. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε, μάλιστα,  παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 13 Ιανουαρίου με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει προχωρήσει στην καταβολή ποσού συνολικού ύψους 188 εκατ. ευρώ σε 842.397 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.  Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ύψος επιδόματος ανέρχεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ, με προσαύξηση για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι 

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι όσοι καταναλώνουν:  πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα βιομάζα (πέλετ) θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.