ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπενδυτική βαθμίδα και στη... μέση εκλογές: Οι κρίσιμες ημερομηνίες

10:25 - 06 Ιαν 2023 | Οικονομία
Eπενδυτική βαθμίδα και στη... μέση εκλογές: Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Ο μεγάλος στόχος του 2023 για την ελληνική οικονομία είναι η επενδυτική βαθμίδα. Αυτό βέβαια αναμένεται να συμβεί μετά τις εκλογές, αλλά η πορεία ξεκινά από τις αρχές του έτους.

Η αναβάθμιση πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι σαφές πως ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολύ πιθανότερο να επιτευχθεί στο δεύτερο μισό του έτους και αφού ξεκαθαρίσει πρώτα το πολιτικό τοπίο.

Η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει μέσα από τα προγραμματισμένα reviews των οίκων αξιολόγησης.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Η Fitch, η οποία σήμερα αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, ανοίγει το χορό των αξιολογήσεων στις 27 Ιανουαρίου του 2023, ενώ θα επανέλθει τόσο στις 9 Ιουνίου όσο και την 1η Δεκεμβρίου.

H S&P, που δίνει αξιολόγηση ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές (ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), θα επαναξιολογήσει την Ελλάδα την 21η Απριλίου και την 20η Οκτωβρίου.

Η Moody’s τοποθετεί την Ελλάδα στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση αυτή στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η DBRS, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ (high), έχει προγραμματίσει reviews για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Θα συμβάλει σε αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, συμπαρασύροντας σε μείωση των αποδόσεων δανεισμού, παρά την αύξηση του κόστους χρήματος, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κυρίως, όμως, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην εύκολη πρόσβαση στις αγορές και θα διευρύνει τις πηγές άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων, εξασφαλίζοντας στη χώρα πρόσθετη ρευστότητα και προσελκύοντας κεφάλαια υψηλής ποιότητας.

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο. Με χαμηλότερες αποδόσεις, το στοκ του κρατικού δανεισμού θα αρχίσει να μειώνεται και σταδιακά θα αποκλιμακωθεί το χρέος.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, η επενδυτική βαθμίδας θα καθιστούσε ελκυστικές τις ελληνικές τράπεζες ανοίγοντας τις πόρτες σε σημαντικούς επενδυτές, ενόψει των υψηλών αναγκών αντλήσεως κεφαλαίων. Παράλληλα θα οδηγούσε στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου, αλλάζοντας το προφίλ των ελληνικών τραπεζών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.