ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Société Générale: Ορόσημο ο Απρίλιος για επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα Κύριο

17:14 - 09 Ιαν 2023 | Οικονομία
Société Générale: Ορόσημο ο Απρίλιος για επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα
Πιθανή χαρακτηρίζει η γαλλική τράπεζα, Société Générale, την κατάκτηση του investment grade (επενδυτική βαθμίδα) από την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο καθορίζει για τις 21 Απριλίου 2023, όταν θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του ο οίκος Standard & Poor’s.

«Μπορεί να κάνει την έκπληξη στις 21 Απριλίου και να αναβαθμίσει σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας τη χώρα, ακόμη και πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η SocGen αναμένει νωρίτερα την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings. Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η Fitch πρόκειται να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε BB+ με σταθερές προοπτικές (outlook) από BB με θετικές προοπτικές.

Παράλληλα, η Société Générale δηλώνει ότι προτιμά τα ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας ότι τα spreads των ομολόγων της ευρωζώνης έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά, με το πραγματικό τεστ να καταφθάνει όταν θα αρχίσουν οι νέες εκδόσεις του 2023 και πώς θα αντιδράσουν ανά χώρα οι αγορές.

Η αποχώρηση της ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων καθιστά τεράστια τα επίπεδα ομολόγων που θα πρέπει να «απορροφήσουν» οι ιδιώτες επενδυτές, σημειώνει η τράπεζα και προσθέτει πως εξακολουθεί να προτιμά τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών εν αναμονή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και της ύπαρξης πολιτικού ρίσκου στην Ιταλία. 

«Ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι υψηλός στο 195%, το 75% του συνολικού χρέους αποτελείται από δάνεια χαμηλού κόστους, μεταξύ άλλων από ιδρύματα του Ευρωσυστήματος. Η υπεραπόδοση και ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το χρέος. Επιπλέον, ο τραπεζικός τομέας ενισχύθηκε από το κρατικό πρόγραμμα τιτλοποιήσεων ‘Ηρακλής’, το οποίο βοήθησε τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (NPLs) με κρατική εγγύηση. Παρά τον κίνδυνο ύφεσης σε ολόκληρη την ΕΕ, η Ελλάδα φαίνεται να συνεχίζει να αναπτύσσεται και αναμένουμε ότι θα ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα (IG)», προβλέπει η τράπεζα.

«Η επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα θα επιτρέψει να εισέλθουν σε σημαντικούς δείκτες αναφοράς των ομολόγων, τους οποίους ακολουθούν και πολλά επενδυτικά funds. Πολλοί δείκτες αναφοράς των ομολόγων απαιτούν τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις IG ή μια βαθμολογία άνω του μέσου όρου IG για να είναι επιλέξιμα. Οι αγορές αντέδρασαν ήδη όταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Πορτογαλία σε IG και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε συμβεί στα ελληνικά κρατικά ομόλογα στα μέσα του 2023, αν και με μικρότερο αντίκτυπο, καθώς η τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων είναι επί του παρόντος “πλούσια”. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τείνουν να είναι πιο ασταθείς από τις αποδόσεις των ιταλικών και μια κάμψη του κλίματος της ευρωπαϊκής αγοράς πιθανότατα θα έβλαπτε περισσότερο τα ελληνικά από τα ιταλικά ομόλογα», εξηγεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:05 - 09 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.